Спорт

До кінця 2020-го в Хмельницькому з’явиться Палац спорту

Хмельницький — одне з шести міст України, яке отримало перемогу  в конкурсному відборі на  будівництво сучасного  Палацу  спорту. Роботи над його спорудженням уже стартували  на вулиці Прибузькій, 5/1а.

За словами міського голови Олександра Симчишина, Палац спорту поки що найскладніший і найдорожчий об’єкт, який будується у Хмельницькому. Його зведення і облаштування коштуватиме орієнтовно 287 мільйонів гривень.

“Щоб отримати перші гарантовані 27 мільйонів гривень з державного бюджету після перемоги у конкурсному відборі Міністерства молоді та спорту, довелося важко попрацювати, — ділиться Олександр Симчишин. — Зокрема, за короткий час виділили земельну ділянку, розробили проектно-кошторисну документацію, пройшли усі погодження та державну експертизу, провести міжнародний тендер… Завдяки неймовірним старанням міського управління капітального будівництва Хмельницький разом  із Рівним зміг дійти до фінішу з-поміж решти міст, які перемогли у конкурсному відборі”.

Торік наприкінці грудня Кабінет міністрів прийняав Постанову, якою вдвічі збільшив фінансування для Хмельницького і дав можливість до 1 липня 2019-го використати ці кошти. Так, наразі з державного бюджету виділено 54 мільйони гривень, а з міського — 4,5 мільйона гривень. Кошти вже надійшли на рахунок переможця тендеру — місцевої компанії “Будівельний альянс груп”.

Міський голова переконаний, що до липня підрядник зможе використати виділені кошти й провести заплановані роботи. Надалі будівництво планують фінансувати з трьох джерел: міського, обласного та державного бюджетів.

“Палац спорту — це основний об’єкт, який ми подаватимемо на фінансування з державних програм. Також очікуємо на допомогу з боку області, адже цей заклад слугуватиме не лише потребам міста, а й усій Хмельниччині”, — підкреслив Олександр Симчишин.

Палац спорту стане першим в області об’єктом закритого типу на 2500 глядацьких місць. Передбачена можливість розширити їх до 3100. Таким чином Хмельницький зможе приймати у себе змагання всеукраїнського й міжнародного рівнів з ігрових видів спорту в приміщенні. Зокрема, волейболу, футзалу, баскетболу, гандболу.

В проекті Плацу спорту передбачено змінне покриття арени. Це здорожчує вартість будівництва та експлуатації, але саме це рішення дає можливість проведення міжнародних чемпіонатів, адже кожен із видів спорту вимагає особливого покриття. Крім того, об’єкт складатиметься не лише з арени й глядацької зали. Це цілий комплекс допоміжних приміщень, серед яких — місця для тренувань і реабілітації спортсменів. Загалом Палац спорту —  чотириповерхова будівля заввишки 15 метрів і загальною площею 13 тисяч 491 квадратний метр.

Втім не варто його вважати лише спортивним об’єктом. Міська влада поставила мету зробити  Палац спорту  багатофункціональним, щоб у власності громади було приміщення, де можна проводити масштабні концерти та форуми.

За словами генерального директора ТОВ “Будівельний альянс груп” Івана Крутилка, найпершим і, певно, найважчим етапом будівництва стануть земляні роботи. Ділянка, де буде зведений Палац спорту, має складну геологічну структуру. Зокрема, підряднику доведеться вилучити торфи, які залягають у ґрунті.

“Це непросте завдання, але в нас є досвід проведення подібних будівельних робіт, — розповідає Іван Крутилко. — До 1 липня цього року ми проведемо всі земляні роботи, зробимо підсипку й заб’ємо 740 паль під основу майбутнього спортивного залу. Також завершимо зводити чотириповерховий залізобетонний каркас і трансформаторну підстанцію”.

До речі, потужностей трансформаторної підстанції вистачить, щоб обслуговувати не лише Палац спорту, а й запланований неподалік Льодовиковий палац.

Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *