Культура

Тридцять зим “Зимовим візерункам”!

З нагоди Дня Соборності України 21 січня у Палаці творчості дітей та юнацтва стартував всеукраїнський, цьогоріч ювілейний, фестиваль “Зимові візерунки”. Тридцять років тому його заснував заслужений учитель України Юрій Гурєєв, тодішній керівник народного художнього колективу ансамблю танцю “Подолянчик”. Естафету батька перейняв син митця Іван Гурєєв. Десятий рік поспіль він об’єднує навколо мистецтва дітей та молодь з різних регіонів України.

“Зимові візерунки” — неконкурсний фестиваль. Його мета — обмін досвідом у народній хореографії та дружба дітей із усієї України. За час існування фестивалю участь у ньому взяли 42 танцювальні колективи.

Нещодавнім досягненням ансамблю “Подолянчик” стало те, що колектив у конкурсі міської ради виграв право на реалізацію проекту “Подолянчик об’єднує Україну”. Саме завдяки цьому проекту Хмельницький мав можливість прийняти аж 15 танцювальних колективів з інших міст. Так, на цьогорічних “Зимових візерунках” виступили народні художні колективи “Джерельце” з Шостки Сумської області, ансамблі танцю “Щасливе дитинство” з Харкова, “Вихиляс” та “Веснянка” з  Запоріжжя,“Щасливе дитинство” з Дніпра, львівський вокально-хореографічний ансамбль “Сонечко” та хмельницькі колективи “Сяйво”, “Веселка”, “Козацькі джури”, “Козаки Поділля” й “Веснянка”.

Відкрила “Зимові візерунки” виконуюча обов’язки директора Палацу творчості та юнацтва Марина Пилипак. Вана зазначила, що найціннішим на фестивалі є те, що в непростий для України час разом на одній сцені виступають колективи зі Львова та Запоріжжя, Хмельницького та Дніпра. Це справжній символ Соборності — єднання Сходу і Заходу!

Традиційно першими на сцені виступили господарі фестивалю, демонструючи високий рівень виконавства відомих хореографічних постановок та прем’єрних номерів.

Гості фестивалю виходили на сцену під танцювальну композицію “Подолянчика” “Подільські рушники”.

Родзинкою цьогорічних “Зимових візерунків” став музичний номер у виконанні оркестру гуцульських народних інструментів з села Ясіня Закарпатської області. Музики заграли справжніх карпатських мелодій. Лунка трембіта та колоритні гуслі заохотили до жвавого танцю всіх охочих.

Ірина САЛІЙ

Фото Андрія ЯЩИШЕНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *