Соціум

Сміттєвого монстра вдасться здолати

В Хмельницькому  за добу люди викидають  2300 куб. м сміття. Сміттєзвалише, яке розташоване  поблизу телевежі, переповнене відходами. Cкільки  їх там втрамбовано достеменно не знає ніхто, оскільки до 2017 року машини не зважувалися, а місткість сміття умовно перетворювали в тоннаж. Невідомо й  яка його глибина, але те, що височіє над землею, в рівень 16-поверхівки.

Важити сміття в Хмельницькому почали два роки тому,коли на комунальному підприємстві встановили великотоннажне обладнання. Цифри вражають. За минулий рік комунальники вивезли на сміттєзвалише майже 90 тисяч тонн  твердих побутових відходів. І  лише 3% відсортованих відходів йдуть  на вторинну переробку, тоді як Німеччині сьогодні вдається 40% сміття відправляти на повторну переробку, а у Швеції  всього 7% відходів відправляється на звалище: все інше переробляється.

За будівництво сміттєпереробного заводу в Хмельницькому  бралися усі попередні керівники міста. Та далі балачок та гучних обіцянок  справа не йшла,хоча й економіка в країні була стабільнішою, не було й війни.

Нинішнє керівництво міста поставило “сміттєву” проблему в розряд першочергових завдань для вирішення. І на відміну від попередників створило концепцію розумного довкілля. Так, для часткового сортування вторинної сировини комунальне підприємство “Спецкомунтранс” розмістило на сміттєвих майданчиках 100 контейнерів для пет-пляшок та 25 — для скла. Кажуть, до кінця лютого їх буде вдвічі більше. З середини червня минулого року усіма  мікрорайонами міста курсує екобус, який приймає небезпечні побутові відходи. Як повідомили фахівці “Спецкомунтрансу”, за 6,5 місяця містяни здали на утилізацію півтори  тонни батарейок, майже 200 кілограмів медикаментів, 450 термометрів, 5 тисяч штук люмінесцентних ламп, 2200 енергозберігаючих ламп, 0,5 тонни електричного та електронного обладнання. А встановлення підземних контейнерів для збору сміття,яким немає аналогів в Україні, стало для міста справжнім ноу-хау. Наразі таких у Хмельницькому вже чотири, а всього  планують встановити до двадцяти.

Безпосередньо на сміттєзвалищі вже встановлена біогазова установка, яка вже виробила з газу 2685,766 тисячі кВт-годин електроенергії в мережу. За умовами договору 13% доходу підприємства-видобувника отримує щомісяця КП “Спецкомунтранс”, а це 100-150 тисяч гривень. Зрештою, відбір біогазу та перетворення його на електроенергію приносить не лише прибутки комунальному підприємству, а й зменшує рівень небезпеки на полігоні твердих побутових відходів. Усі ці кроки влади створили передумови будівництва в місті  сміттєпереробного заводу. Міський голова Олександр Симчишин вважає, що запустити переробку побутових відходів до 2020 року — цілком реально. Адже вже є  техніко-економічні обґрунтування, які визначають всі аспекти будівництва та функціонування майбутнього комплексу.

І вже цього року міський голова Хмельницького Олександр Симчишин підписав Угоду з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) про підготовку кредитного фінансування проекту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів у Хмельницькому. За словами мера, Хмельницький друге місто  в Україні, яке підписало таку угоду з ЄБРР. Причому мова і про кредит у розмірі 15 млн євро і про грант (безповоротну фінансову допомогу) у розмірі 5 млн євро.

Наразі позика ЄБРР розрахована до 13 років під 6%-річних у євро буде спрямована  на рекультивацію існуючого полігону, придбання нового обладнання для полігону та покращення системи збору та транспортування ТПВ. А також будівництва сучасного сміттєпереробного заводу очікуваною вартістю 600 млн грн. Що стосується 5 млн євро безповоротної фінансової допомоги, то це кошти Європейського Союзу. Їх планують витратити на підготовку регіонального плану управління твердими побутовими відходами та розробку пропозицій щодо корегування методології встановлення тарифів на захоронення та переробку відходів.

Морфологію твердих побутових відходів фахівці вже дослідили.Приблизно  45% у них займає органіка, яка за короткий термін розкладеться на корисні складові, 13% — скло та кераміка, 10% — пластмаса, до 7% — картон та папір і т.д. Це саме та сировина, яка може йти на вторинну переробку і за неї можна буде отримувати реальні гроші. Оскільки за статистикою, Хмельницький продукує 90-93 тисячі тонн відходів щорічно, то потужність сміттєпереробного заводу буде орієнтована на таку ж кількість сміття. А ось земельної ділянки  під будівництво, а це  п’ять гектарів землі, у володінні міста  поки що немає. ???  Місто готове викупити  необхідну площу  у власників земельних паїв.Знаходиться земля неподалік існуючого полігону твердих побутових відходів. ЇЇ  вартість приблизно  500-600 дол. за сотку. Усіх вимог щодо віддалі від житлових будівель, які передбачає законодавство, будуть витримані згідно чинного законодавства.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Фото Андрія ЯЩИШЕНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *