Культура

Як живуть на “нулі”?

Вчора, 6 грудня, у музеї-студії фотомистецтва відкрилася персональна виставка світлин військового кореспондента “Радіо Свобода” Андрія Дубчака “Лінія фронту. Рік 2018”. Презентація відбулася у рамках мистецького проекту “Життя на “нулі”.

На виставці презентовано 60 робіт Андрія Дубчака. Кожна його фотографія — це історія з передової, так званого “нуля”, де українські військові захищають Батьківщину від ворога. Є портретні фотографії, світлини з зображенням побуту бійців, бойові репортажі… Всі роботи зроблені упродовж цього року.

Відвідувачі виставки можуть заглибитись у життя воїнів на “нулі” 36-ї окремої бригади морської піхоти у Широкиному та Водяному (узбережжя Азовського моря), 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс” під Попасною (Луганщина), один день бою 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила у селищі Південне, що під Горлівкою… Жодна з робіт Андрія Дубчака не має й сліду пафосу, навпаки, намагається найточніше задокументувати і передати усю палітру відчуттів перебування у зоні бойових дій. Крім того, кожне фото доповнене коротким текстом, який розкриває контекст, де його було зроблено.

“Передова — це водночас просто й складно. Тут Україну боронять герої нашого часу, яких не варто шукати в книгах про історію — вони поруч із нами. Зокрема, на цих світлинах, — ділиться Андрій Дубчак. — Багато хлопців з цих світлин отримали поранення, декого, на жаль, вже нема. Наприклад, на одній із фотографій — 28-річний Олександр. Я сфотографував його за лічені секунди до того, як прилетіла снайперська куля та потрапила у мішки, що стояли поруч. Тоді все обійшлося. Проте через тиждень його поранили. Він вижив, але нині проходить важку реабілітацію у Львові”.

За словами координатора “Життя на “нулі” Інни Єрмакової, основна мета цього проекту показати через призму людей та їхні емоції війну такою, якою вона є насправді, без прикрас.

“Наш проект стартував 2017 року з однойменної виставки Юрія Величка. Після її успіху зрозуміли, що потрібно продовжувати. В рамках цього проекту також проводимо кінопокази, зустрічі з українськими бійцями… Це повинно нагадати суспільству, що війна триває, на фронті гинуть наші герої. На жаль, багато людей починають забувати про це”, — зазначила Інна Єрмакова.

Виставка триватиме у музеї-студії фотомистецтва до 12 січня.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *