З життя громади

Добрі справи для тих, хто особливо потребує

До Міжнародного дня інваліда, який відзначають 3 грудня, в обласній філармонії відбулися тематичні урочисті.

Першим до людей з обмеженими можливостями, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, учасників бойових дій у зоні АТО, ветеранів праці звернувся міський голова Олександр Симчишин. Зокрема зазначив, що рівноправний доступ до отримання освіти, робочих місць, соціальне забезпечення — один із пріоритетів міської ради.

Для людей з обмеженими можливостями робимо все можливе, починаючи від елементарного пониження бордюрного каменю до встановлення якісних пандусів для маломобільних хмельничан, на що витрачається чималий ресурс. За 2018 рік виділили 18 мільйонів гривень для надання матеріальної допомоги на лікування всім, хто її потребував, а це 21 тисяча осіб. Основна частка цієї допомоги спрямована саме для людей з інвалідністю, аби хоч трішки підсолодити дрібні пенсійні виплати. Розуміємо, що для окремих осіб це зовсім незначні кошти, тому наступного року плануємо збільшити загальну суму матеріальної допомоги. Щороку виділяються кошти з міського бюджету і для оновлення послуг реабілітаційних центрів. Так, у році, що минає, для реабілітаційного центру “Родинний затишок”, де займаються діти з обмеженими можливостями, за бюджетний ресурс збудували басейн, тим самим ввели додаткову послугу, яка дієва з 1 вересня. А також тут добудували другий поверх, де займаються юнаки та дорослі. Для рекреаційного центру “Берег надії” придбали нове реабілітаційне обладнання. Нині розглядаємо питання на 2019 рік щодо переформатування недієвого корпусу поблизу “Берега надії”, де зможуть проходити реабілітацію більше людей з обмеженими можливостями протягом всього року. Запевняю, що міська рада добре знайома з усіма проблемами людей з особливими потребами. Намагаємось надати їм максимальну посильну допомогу. Дякуємо за співпрацю громадським організаціям. Фактично завдяки громадській ініціативі у місті з’явилося соціальне таксі, нині максимально підтримуємо цю послугу — надаємо понад 700 тисяч гривень на рік, аби таксі працювало. І це не єдина позитивна громадська ініціатива. Велика дяка і нашим благодійникам, які роблять добрі справи не заради піару, а від душі. Сил, натхнення, здоров’я усім хмельничанам!”, — звернувся до залу керманич міста, нагородивши грамотами міської ради усіх, хто впродовж року допомагав дбати про людей з обмеженими можливостями.

Нагороди отримали представники міських товариства інвалідів, учбово-виробничого підприємства УТОС, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, товариства інвалідів “Зоря надії”, спеціалізованих шкіл, громадського благодійного фонду інвалідів “Доброта”, обласної асоціації інвалідів, волонтери, активісти всеукраїнської організації “Союз організацій інвалідів України” та інші.

Урочистості у філармонії — той випадок, коли повен зал люду (жодного порожнього місця включно з балконом) не привід для втіхи. Так хочеться, щоб ряди людей з обмеженими можливостями щороку ріділи. Але, на жаль, вони тільки множаться, додає біди й війна на Сході.

Попри все ті, хто зібрався у залі, не занепадають духом, дехто навіть більше закоханий у життя, ніж відносно здорові хмельничани. Додають радості таким людям їхні таланти. Бо, кажуть, якщо Бог віднімає одне, дає з надміром іншого. Ті, в кого поганий зір, прекрасно співають, у кого нерухливі руки, малюють устами…

Своїми талантами з нагоди дня, який об’єднує усю світову спільноту людей з обмеженими можливостями та й тих, хто про них дбає, представники різних організацій інвалідів поділилися з друзями по нещастю.

Підбадьорили піснею тріо міської організації незрячих Валентини Фоменко, Віктора Волошина та Миколи Компанійця, до сліз смішною гуморескою — Віктор Волошин та інші артисти з обмеженими можливостями.

Привітали публіку й запрошені колективи: хори ветеранів війни та праці міського культурно-мистецького центру “Ветеран” “Ретро” та “Єдність” міського територіального центру соціального обслуговування, хореографічні колективи.

Ірина САЛІЙ

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *