Місто і влада

На що витрачатимуть бюджетні кошти у 2019 році?

Вчора у міській раді презентували проект бюджету Хмельницького на наступний рік.

Цьогоріч публічні обговорення та презентація проекту бюджету стартували раніше, аніж зазвичай. За словами заступника міського голови Андрія Бондаренка, це дає більше часу розпорядникам коштів ефективніше їх освоїти на важливі для міста проекти.

Наступний рік принесе нам кілька негативних тенденцій. Зокрема, удвічі зростуть вилучення з хмельницького бюджету. Цей показник формується відповідно до того, скільки збирається доходів на одного жителя міста, — розповідає Андрій Бондаренко. — Середній показник по Україні — 2000 гривень на людину, а ось у Хмельницькому він перевищує 2600 гривень завдяки роботі міської влади щодо детінізації заробітної плати. Таким чином складається парадоксальна ситуація: держава фактично карає міста, які успішніше за інших наповнюють власний бюджет”.

Крім того, він зазначив, що попри певні позитивні ефекти від процесу децентралізації, місто змушене підвищувати рівень бюджетних видатків. Головними причинами цього є зменшення субвенцій з державного бюджету та зростання рівня інфляції. Це безумовно негативно вплине на формування бюджету розвитку.

Відповідно через скорочення надходжень з державного бюджету прогнозується зменшення загальних доходів Хмельницького порівняно з минулим роком: із 3 мільярдів 185,1 мільйона гривень до 2 мільярдів 986,5 мільйона гривень. Проте продовжать зростати власні доходи міста: з 1 мільярда 715,9 мільйона гривень до 1 мільярда 825,6 мільйона гривень.

Питома вага власних доходів міста складатиме 54% загального обсягу. Найбільше коштів до бюджету Хмельницького принесе податок з доходів фізичних осіб, — зазначає начальник міського фінансового управління Сергій Ямчук. — Загалом спостерігаються зростання доходів з усіх власних джерел. Проте може статися незначне зменшення надходжень від акцизів, адже рівень цього збору встановлюється на державному, а не на місцевому рівні”.

Найбільше видатків у бюджеті традиційно спрямують на заробітну плату, різноманітні пільги та субсидій населенню, оплату комунальних послуг… Витрати на останню сферу зменшуються завдяки впровадження заходів з енергозбереження та зменшення тарифу на теплопостачання для бюджетних закладів.

На бюджет розвитку планують спрямувати 238,4 мільйона гривень. З нього найбільше витратять на сфери житлово-комунального господарства й капітального будівництва: 64% і 22% загальної суми.

У бюджеті на 2019 рік вдвічі збільшаться видатки на Фонд школи і втричі на Фонд ДНЗ. Тобто на кожного учня припадатиме не 100, а 200 гривень, а на вихованця дитячого садочка — 300 гривень. Йдемо на цей крок, адже така практика унеможливлює побори батьків і приносить користь навчальним закладам, — зазначив Сергій Ямчук.

У проекті бюджету передбачені продовження робіт з енергозбереження у навчальних закладах. Зокрема, у дитсадках №№21, 29, 54, ЗОШ №14, ліцеї №15 й у Палаці творчості дітей та юнацтва. Також міська влада планує облаштувати наступного року сім нових спортивних майданчиків, відремонтувати вентиляції харчоблоків у десяти школах, провести капітальний ремонт у ДНЗ №6 через підтоплення підвалу й відремонтувати покрівлі ДНЗ №25 і ЗОШ №14.

У сфері охорони здоров’я триватиме програма Ліки на тумбочку. Крім того, міська влада передбачила 2 мільйони гривень на покупку артроскопічної стійки, 1,2 мільйона гривень — на забезпечення комп’ютерною технікою медичних закладів вторинної ланки…

Не оминули увагу й учасників АТО. На придбання житла для них планують закласти 3,5 мільйона гривень й 1 мільйон на фінансову компенсацію за земельні ділянки. Крім того, наступного року запрацює нова програма, яка передбачає покупку нового жила для учасників АТО на умовах співфінансування — 50% на 50%.

Найголовнішими пріоритетами галузі культури та туризму в 2019-ому стануть проведення культурно-мистецьких заходів, зокрема фестивалів (6 мільйонів гривень), продовження реконструкції музейного комплексу (2,9 мільйона гривень), капітальний ремонт центру виховання учнівської молоді (0,5 мільйона гривень) та капітальний ремонт ДМШ Райдуга (0,4 мільйони гривень). У галузі молоді та спорту — проведення молодіжних і спортивних заходів (12,9 мільйона гривень), придбання автомобіля для збільшення заходів для дітей (0,6 мільйона гривень) та капітальний ремонт приміщення Молодіжного центру на вулиці Кам’янецькій, 63 (0,8 мільйона гривень).

На ремонт і будівництво доріг у хмельницькому бюджеті передбачено 146,6 мільйона гривень. Також міська влада закладає 26,8 мільйона гривень на придбання 10 нових тролейбусів і 10 автобусів у лізинг.

Цікаво, що Хмельницький планує відмовитися від традиційного для багатьох міст хлорування води. Влада хоче ввести новий метод знезараження питної води, щоб не бути залежною від своєчасних поставок хлору.

Під час обговорення проекту бюджету присутні торкнулися питання створення нових громадських вбиралень, комплексного й ефективного методу озеленення міста…

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *