Культура

Хмельничан навчать організовувати фестивалі

Як зробити власний фестиваль ефективним і прибутковим? На ці питання дадуть відповідь під час Всеукраїнської конференції “Фестивальна майстерня”, що проходитиме 24 листопада у виставковій залі дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Детальніше про захід минулої п’ятниці в Агенції сталого розвитку “АСТАР” розповіли його організатори.

У рамках конференції вперше на Хмельниччині зберуться менеджери найуспішніших українських фестивалів, а також представники міст і бізнесу, які мають досвід розвитку подієвого туризму. У відкритому форматі вони поділяться знаннями з охочими створити новий культурний продукт. Цей непересічний захід організує Центр інформаційної підтримки бізнесу у Хмельницькому, заснований на базі ГО “Нова економічна політика”, за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

“Нині в Україні й у Хмельницькому стрімко розвивається фестивальна індустрія. Проте цим словом називають різноманітні заходи, які насправді не мають жодного стосунку до фестивалів, — розповідає голова ГО “Нова економічна політика” Олег Демчук. — Крім того, помітно, що бізнес поки що мляво підтримує розвиток фестивалів і досі побутує думка, що вони збиткові. Ми ж хочемо розвіяти міф про неприбутковість. Досвід показує, що успішні фестивалі приносять мільйонні інвестиції в громаду й місцевий бізнес”.

Власне організатори “Фестивальної майстерні” визначають три цільові аудиторії: місцева влада, бізнес і організатори фестивалів. Своїм досвідом з відвідувачами конференції ділитимуться Максим Черкашин — Міжнародний музичний фестиваль “Файне місто”, Олена Дика — “Ретрофест”, Андрій Захарко — “Республіка”, Святослав Померанцев — Міжнародні поетичні фестивалі “Meridian Czernowitz” та “Meridian Poltava”…

“Фестивальна майстерня” складатиметься з кількох блоків. Перший презентаційний “Фестивалі як місія цінність та стратегія розвитку” — безкоштовний. Решта спрямовані на практичну складову й мають символічну ціну 200 гривень. Це будуть воркшопи для менеджерів фестивалів, представників муніципалітетів, малого й середнього бізнесу.

Досвідом розвитку фестивалів у Хмельницькому поділяться міський голова Олександр Симчишин і начальник міського управління культури та туризму Артем Ромасюков.

“Фестивальна майстерня” не обмежиться лише конференцією та воркошопами. В її рамках напрацюємо нові проекти й бачення, якими мають бути фестивалі у Хмельницькому та області в 2019-2020 роках. Також плануємо її перетворити на першу в Україні фестивальну академію”, — зазначив Олег Демчук.

Детальніше дізнатися про програму конференції та зареєструватися на воркшопи можна за посиланням: fm.km.ua.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *