Освіта

Обрати, де навчатися, могли хмельницькі абітурієнти

Днями в театрі ім. М.Старицького відбувся інтерактивний профорієнтаційний захід “Подорож у світ професій” для учнівської молоді. Його ініціаторами та організаторами стали міська рада і міський центр зайнятості.

 Зазвичай більшість батьків випускників шкіл мріють, щоб їхні діти отримали якісні професійні знання, навчаючись недалеко від дому. Це і значно зменшить затрати, і не розлучить родину. Наразі на Хмельниччині діє чимало престижних навчальних закладів, де можна отримати найрізноманітніші затребувані професії — від ювеліра і дизайнера до аграрника та комп’ютерника.
У рамках “Подорожі у світ професій” кращі навчальні заклади області презентували свої послуги. Тут були представлені виші, коледжі й училища з обласного центру: Хмельницький університет економіки та підприємства та його економічний коледж, політехнічний коледж Національного університету “Львівська політехніка”, професійний ліцей електроніки, професійний ліцей №8, Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг, ВПУ №№4 та 11, торговельно-економічний коледж Київського торговельно-економічного університету, інститут імені Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України ПрАТ “ВНЗ “Міжрегіональна Академія управління персоналом”, гуманітарно-педагогічна академія та, звісно, найбільший виш краю — Хмельницький національний університет. Завершила ряд найпопулярніших вузів Національна академія Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького.
Гості з Кам’янця-Подільського представили широкий вибір абітурієнтам: до їхніх послуг індустріальний коледж, податковий інститут та коледж при ньому, державний коледж аграрно-технічного університету, коледж будівництва, архітектури та дизайну. У цих навчальних закладах можна стати ветеринаром, ювеліром, фахівцем з будівництва, податківцем…
Побували на профорієнтаційному заході і представники Шепетівського медучилища, де навчають ортопедичній стоматології, можна здобути фах зубного техніка, зубного гігієніста, медсестри, фельдшера, фармацевта.
“Я — хмельничанка. З дитинства хотіла стати стоматологом, тому й обрала Шепетівське медучилище, яке існує вже 25 років і випускає хороших спеціалістів, ще й недалеко від рідного міста. На базі училища є стоматологічна клініка, де ми набуваємо практичного досвіду, а також аптека, де наші фармацевти виготовляють ліки”, — розповідає студентка Ельвіна Аляб’єва.
У Хмельницькому в комп’ютерній академії “ШАГ” на платній основі навчають і дітей, і дорослих. Останніх — за спеціальностями програміст, комп’ютерна графіка та дизайн (фотошоп, обробка відео, ілюстратор, ЗD моделювання) та мережевий інженер (кібербезпека). “Наші випускники можуть працевлаштовуватись в Україні та за її межами. У нас є заочні, вечірні та ранкові групи. Приймаємо на навчання з 15 років”, — розповів директор “ШАГу” Віталій Іванов.
“На ринку праці, звичайно, потрібні різні професії”, — інформує заступник директора обласного центру зайнятості Ольга Пушкар. — Але особливий попит нині на виробничі: слюсар, сантехнік, тракторист, швачка, офіціант, бармен, повар… Якщо у центр зайнятості звертається повнолітня особа без професії, одразу пропонуємо їй навчання. Послугою державних центрів зайнятості є банк профдіагностичних методик, які можемо запропонувати учневі. Він може пройти психодіагностику на предмет придатності до певної професії. Є чимало профорієнтаційних онлайн-ресурсів, якими може скористатися кожен. Нині діє нова профорієнтаційна платформа, яку пропагуємо, “Моя професія”. Дуже важливо, аби випускники зробили правильний вибір, адже він на все життя”.

Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *