Культура

Свіжий погляд крізь об’єктив досвідченого майстра Олександра Соленцова

Свій 65-річний ювілей фотохудожник Олександр Соленцов відзначив новою експозицією світлин, присвяченою рідному Поділлю “Неочікуване Поділля”, яку 8 листопада презентував у музеї-студії фотомистецтва.

“До подорожі Поділлям з фотоапаратом, — каже художник, — спонукали друзі. Вже давно у нас склалася команда подорожувальників, цього разу мандрували Поділлям. Знімали переважно зранку, відвідали різні дивовижні місцини…”.
Зірке око фотоапарата зафіксувало — дивовижні пейзажі берегів річки Дністер, а також Подільські Товтри, скелі, забуті Богом райські куточки, де сплять давні дерев’яні човники, і вже давно не топтані людською ногою містки…
Поділля — край-годувальник. Олександр Соленцов показав і велич безкрайніх родючих полів кукурудзи, пшениці, жита…
“Споглядаючи експозицію, згадала слова Лесі Українки: “Краса України — Подолля!”. Маємо найкращі в світі чорноземи. Ще зі шкільної програми пам’ятаємо, що Подільський регіон має складний ландшафт, у якому, крім орних розлогих земель, є струмки, водоспади, що впадають в озера, гористі місцини. А ще під цією розкішшю є цілі кілометри глибоких, лунких і таємничих печер… Те, що явив нам автор світлин, викликає здивування (невже це в нас?), захват (Боже, як гарно!), гордість (бачте, яка краса в нашому краї)!”, — коментує мистецтвознавиця Людмила Рожко-Павленко.
Свою експозицію автор доповнив презентованим відео до подорожі, як уривки їхнього життя у наметах, зокрема на Ізяславщині.
Гарна змістовна експозиція — не диво для знаного митця, котрий у Національній спілці фотохудожників України з днів її заснування. Нині очолює обласну організацію НСФУ. Народився 6 листопада 1953 року, працює в Хмельницькому національному університеті, займається фотографією з 1976 року. Нині Олександр Олексійович — заслужений діяч мистецтв України. Став учасником багатьох національних і понад 50 міжнародних фотовиставок. Його роботи експонувалися в Польщі, Німеччині, Люксембурзі, Іспанії, Великій Британії…
Олександр Соленцов нагороджений золотою медаллю Міжнародної федерації фотомистецтва та багатьма іншими почесними нагородами. Брав участь у численних престижних міжнародних та всеукраїнських змаганнях та фотоконкурсах. У 2003 році став переможцем регіонального рейтингу популярності “Людина року” в номінації “Митець”. Двічі здобув перемогу в номінації “Відзнака міського голови” за високу майстерність і особливе художнє бачення у фотомистецтві у виставці-конкурсі “Хмельницький крізь об’єктив”.
З гарним творчим доробком та ювілеєм автора привітали колеги, друзі, близькі. А грамоту від міського голови Олександра Симчишина вручила його заступник Галина Мельник. Привітав митця і начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *