Культура

Боротися за своє вчить “Дике поле”

Минулої суботи у кінотеатрі ім. Т.Шевченка продовжили гарну традицію — перегляд прем’єр українських кінострічок. Цього разу демонстрували кінострічку “Дике поле” за мотивами роману Сергія Жадана “Ворошиловград” режисера Ярослава Лодигіна.

У фільмі йдеться про те, як головний герой Герман, якого зіграв молодий український актор Олег Москаленко, повертається додому на Донбас, де поанує зайнятися бізнесом брата, котрий раптово і без пояснень покинув країну. Цей бізнес — бензозаправка в особливо вигідному місці. На Донбасі свої правила життя: місцева мафія погрожує відібрати те, що по праву належить молодику. У дикому полі донецьких степів починаються свої дикі порядки.
Помічниками Германа стають знайомі та друзі дитинства. Серед них і давній старший друг, якого втілив актор Володимир Ямненко. До речі, він завітав на презентацію стрічки у наше місто.
Один із місцевих допоміг Герману усвідомити, що не можна так просто віддавати все, що тобі належить, інакше залишишся “без баби, без хати, без бізнесу…”. Ця фраза стала співзвучною з сучасними подіями на сході країни, нагадала, що потрібно до останнього боротися за рідну землю, за те, що нам належить.
“Знімали фільм на історичних місцинах, важливих історичних кордонах”, — стверджує режисер Ярослав Лодигін, котрий також побував у нашому місті. Молодий митець додав, що сценарій змінювався шість разів, спершу це мав бути серіал.
Кінострічка — без цензури, тому цільова аудиторія — повнолітні. “У Жадана було ще більше крові, ще більше сексу”, — стверджує режисер.
Сюжет, який легко сприймається, буде цікавим передовсім молоді, адже життя головного героя — типове для багатьох молодих. Він уособлює тих, хто нині на роздоріжжі і мають відстояти своє, а не ницо “злиняти за бугор”.
У стрічці вражають реалістичні типажі акторів. За словами режисера, знімалися не лише професіонали.
Сподобався чи не сподобався фільм — вирішувати кожному особисто, але він однозначно спонукає до роздумів.
Ірина САЛІЙ
На фото: актор Володимир Ямненко та режисер Ярослав Лодигін
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *