На варті

Освячення церкви у річницю створення військової частини

Сьогодні, 9 листопада, військова частина А4239 відзначає 21-у річницю з дня її створення. Одним із найбільших подарунків для воїнів стало освячення щойно збудованої церкви на території частини.

Військова частина А4239 є унікальною для нашої країни, адже її ракетники нині вберігають Батьківщину від ворожих зазіхань. Найпершим привітав бійців зі святом командир військової частини, полковник Федір Ярошевич.

“Вітаю усіх причетних до цього свята. Впродовж своєї історії хмельницькі ракетники завжди демонстрували високу професійну майстерність, відповідальність і витримку, вірність присязі та військовому обов’язку. Нині особовий склад частини стоїть на захисті суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України. Особливо велика подяка ветеранам й вашим сім’ям за їхні терпіння й підтримку”, — наголосив він.

Також привітати військових завітали представники обласної та міської влади, Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Української православної церкви Київського патріархату Антоній, а також люди, тісно пов’язані з історією частини.

“У нелегкі часи російсько-української війни Хмельницька міська рада вже третій рік, завдяки затвердженій програмі, намагається допомагати місцевим військовим частинам. Зокрема, й вашій. Сподіваємося, що це додасть вам могутності й при потребі ви зможете вогняним смерчем зупинити ворога. Бажаю вам від імені міського голови, депутатського корпусу й виконавчого комітету міцного здоров’я, особистого щастя та успіхів у бойовій підготовці”, — побажав секретар міської ради Михайло Кривак.

Під час урочистостей, присвячених річниці з дня створення частини А4239, військовослужбовцям вручили нагороди від Президента України Петра Порошенка за участь у захисті Батьківщині на східних теренах країни. Також військові провели парад і гуртом виконали давню пісню частини. А для гостей організували виставку бойової техніки.

Втім найголовнішою подією стало освячення щойно збудованої церкви, присвяченої святому мученику Нестору Солунському, і проведення у ній першої літургії.

“Так склалося, що 9 листопада ми відзначаємо річницю створення нашої частини й день святого мученика Нестора Солунського, фактично першого воїна-християнина. Тому нашу церкву вирішили присвятити саме цьому святому, — розповідає офіцер командування військової частини А4239 Олексій Наконечний. — Ця церква за козацькою традицією розташована в центрі військової частини. Ідея побудови храму виникла ще до війни, але тоді не було ні часу, ні коштів. Основні роботи почалися лише на початку цього року. Церкву власноруч збудували військовослужбовці завдяки допомозі благодійників зі всієї області на надзвичайних, титанічних зусиль нашого командира”.

Нині у храмі є 80 ікон, частину з яких принесли самі військовослужбовці. У ньому проводитиме службу новий капелан військової частини — отець Даниїл. Церква задовольнятиме духовні потреби не лише військових, а цивільних хмельничан, котрі живуть поблизу.

“На жаль, таких військових церков все ще замало в Україні. Досвід бойових дій показав, що капелани й духовенство конче потрібні, щоб задовольняти духовні потреби воїнів, допомагати їм психологічно”, — зазначив Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *