Культура

Під враженням від “РоздІлових”

У сумбурі будення так часто бракує ніжності, кохання… У мить, коли мозок звільняється від звичних турбот, асоціативно вбачаєш те, чого бракує, в усьому: краплях дощу, затишші міста… Цілий букет асоціацій на сердешні теми 17 жовтня хмельничанам подарував сучасний автор Сергій Жадан. Презентація його літературно-музичного проекту “РоздІловІ” відбулася в міському Будинку культури.

Авторські тексти на тему кохання, традиційно нагромадженні влучними словами про те, що хвилює, текли зі сцени, як згустки проникливої нуги, які всмоктувалися в голови і серця слухачів. Декламація творів перетворилася на справжнє шоу завдяки музичному супроводу акордеоніста Олексія Ворсоби з Мінську та саксофоніста з Вроцлава Томаша Сікори. А також сценічне дійство було видовищем завдяки візуалізації та ефектам Сергія Пілявця з Івано-Франківська та киянки Ольги Михайлюк, котра, до речі, займалася й відбором текстів та драматургією. Така інтернаціональна версія проекту презентується вперше, і втішно, що в Хмельницькому, де Жадан — завжди бажаний гість.

Сценічна постановка розпочинається з читання текстів, які згодом доповнюються візуалізацією. Сам текст воскресає на екрані, тобто слова, розділові починають рухатися, трансформуватись у різноманітні образи. Так крапки над “і” стають схожими на краплі дощу, коли йдеться про осінню нічну вулицю, на зорі… Здається, споглядаючи на екран, дивишся у завіконня. Наче по склу течуть краплі — видовжуються крапки та розділові тексту. А коли автор сумує і замислюється, чому всі жінки плачуть, у тексті вони стають схожими на сльози. Про осінь за вікном, доповнюючи авторські читання, нагадують і зернини, які падають на папір з текстом, а завдяки візуальній проекції на екран стають схожими на опале листя…

Усе відбувається в ритмі серця, що теж візуалізується на екран. Глядач бачить і море, що оживає зі звичайних ліній ручкою на папері, а потім навіть хрести — смерть, яка наступає тоді, “коли закінчується любов”. На папір капають червоні краплі, як кров розбитого серця… А воскресає любов у спогадах, які знову ж таки лягають на папір, тривожать душу, провокують ряд візуалізацій.

Загалом постановка по-осінньому меланхолійна, настрою задає і сам авторський текст, і джазо-блюз музикантів.

Проект “РоздІловІ” — яскравий приклад сучасного мистецтва, яке твориться передовсім на чуттєвості та асоціаціях, а не на конкретиці та однозначності змісту. Головна мета — спонукає на роздуми, прагне зачепити за живе, вразити, а не повчати чи розповідати опосередковано про щось.

Те, що у залі було людно, свідчить, що таке мистецтво цікавить хмельничан. Захід відбувся за сприяння міської ради та управління культури і туризму.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *