Без категорії

Газівники закликали беззаперечно дотримуватися правил використання газу

В осінньо-зимовий період, коли багаторазово зростає навантаження на газові прилади та систему газопостачання, – збільшується і ймовірність отруєння чадним газом. Крім того, різкі зміни погодних умов та коливання температури, подекуди стають причинами нестабільного функціонування газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід. Тому споживачам потрібно бути особливо пильними, щоб не створювати аварійних ситуацій та не допустити нещасних випадків. Як підготувати систему газопостачання до роботи взимку? Як уникнути отруєння чадним газом? Хто несе відповідальність за стан димо-вентиляційної системи? Про це та багато іншого корисного для споживачів газу, велась розмова у прямому ефірі на “Суспільному” у телепередачі “Тема дня” з головним інженером Сергієм Смолінським.Саме на тему безпеки користування газовими приладами та про те, як провести опалювальний період без прикрощів та аварійних ситуацій, розповів компетентно та відповів на запитання глядачів  – головний інженер  ПАТ “Хмельницькгаз” Сергій Смолінський.

Адже за минулий рік фахівці «Хмельницькгазу» виявили небезпечні порушення у майже  3,5 тис. споживачів – мова йде про несправне газове обладнання, самовільне встановлення газових  приладів, втручання в роботу димо-вентиляційної системи, відсутності тяги та ін.

Тому споживачам потрібно бути особливо пильними, щоб не створювати аварійних ситуацій та не допустити нещасних випадків.

Адже  використання побутових газових приладів при різких перепадах барометричного тиску, зниженні температури зовнішнього повітря, сильних поривах вітру та рясних опадах вимагає постійного контролю наявності тяги в димових каналах, у тому числі й при роботі опалювальних газових приладів у нічний час. Також не допускається використання несправних та таких, що не мають автоматики безпеки, опалювальних та водогрійних газових приладів, газопальникових пристроїв, адже це призводить не тільки до завищення обсягів газоспоживання, але й до зниження рівня безпеки.

Забороняється встановлення та використання витяжних систем вентиляції зі штучним спонуканням (витяжні зонти над плитами тощо) у будинках, де використовуються газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід. Недопустимо втручання у конструкцію газових приладів та димо-вентиляційних каналів, ремонт їх із залученням сторонніх осіб, самовільна заміна або ж встановленння газових приладів.

Також С.Смолінський проінформував подолян про нововведення щодо порядку обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Зокрема, про те, що з 01 серпня 2018 року ПАТ «Хмельницькгаз» припинене виконання робіт по плановому технічному обслуговуванню внутрішньобудинкових систем газопостачання і плановому випробуванню на щільність внутрішньобудинкових газопроводів. Адже, тарифами, затвердженими НКРЕКП для операторів ГРМ, не передбачені витрати на дані цілі. До цього часу перевірку та підтримання газових мереж всередині будинків у належному стані здійснювали газорозподільні компанії (надалі – оператори ГРМ) за власний рахунок. Відтепер зазначені роботи виконуватимуться на договірних засадах на умовах вільного ринку.

Про усі ці життєво важливі правила глядачі та споживачі природного газу Хмельниччини дізнавалися у прямому ефірі обласного телебачення у телепередачі “Тема дня”. Водночас, до представника ПАТ “Хмельницькгаз” надійшло чимало телефонних дзвінків, на які подоляни отримали вичерпну та фахову відповідь.

За інформацією ПАТ “Хмельницькгаз”

Повністю прямий ефір можна проглянути на ОДТРК  “Тема”  за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=zWmtG-1IZ6E

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *