Соціум

Івано-Франківськ поділився досвідом з енергоефективності

Нещодавно в рамках прес-туру “Шлях до енергоефективності. Успішні історії”, організованого Українським освітнім центром реформ, представники івано-франківської влади поділилися із журналістами з Хмельниччини та Закарпаття власним досвідом впровадження енергоефективних заходів. Під час візиту представники преси могли побачити успішні результати використання альтернативних джерел енергії, реформи муніципального енергетичного сектору та співпраці з іноземними партнерами.

Під час прес-конференції перший заступник міського голови Івано-Франківська Микола Вітенко розповів, що їхнє місто впроваджує заходи з енергозбереження ще з 2009 року. Втім найбільш активна робота у цьому напрямку розпочалася два роки тому. Значні результати у сфері енергоефективності місто досягає завдяки успішній співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку, НЕФКО (Північної екологічної фінансової корпорації) та GIZ (Німецьке товариство міжнародного співробітництва). Ці міжнародні організації надають Івано-Франківську не лише кредити на заходи з енергозбереження, а й навіть грантові кошти.

“Нині серед міст-сусідів Івано-Франківськ чи не найбільше залучає інвестиції та гранти на розвиток енергоефективності. Наприклад, ЄБРР виділив нам 7,2 мільйона євро кредиту й 3,6 мільйона євро безповоротного гранту, — розповідає Микола Вітенко. — За ці кошти вдалося модернізувати кілька котелень, встановити нові індивідуальні теплові пункти… Крім того, нині займаємося реконструкцією мереж теплопостачання”.

Не менш успішним є досвід співпраці Івано-Франківська з НЕФКО. Завдяки цьому на термомодернізацію дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів цього міста було залучено кредит — п’ять мільйонів євро, а також грант на 1,4 мільйона євро. Більшість з цих заходів реалізуються в рамках “Плану сталого енергетичного розвитку міста”.

Після прес-конференції журналісти відвідали кілька закладів, про які раніше розповіли представники місцевої влади. Так, першим об’єктом була біопаливна котельня на вулиці Тролейбусній, 40а. Її побудували майже з нуля.

Заступник директора з експлуатації ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” Михайло Кобилянський розповів, що нині ця котельня є найбільшою в Західному регіоні, яка використовує альтернативні джерела палива.

“Ми взяли курс на заміщення природного газу місцевими видами альтернативного палива — відходами деревини. Зокрема, встановили котел потужністю 4 Мвт, а також два економайзери на газові котли. Вартість реконструкції котельні склала 1,2 мільйона євро. Впровадження проекту дало можливість за половину опалювального сезону замістити 800 тисяч кубічних метрів природного газу”, — зазначив Михайло Кобилянський.

Також журналісти побували в термомодернізованому дитячому садку “Кристалик”. За кошти НЕФКО у ДНЗ утеплили фасад, замінили вікна й встановили індивідуальний тепловий пункт.

Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *