Культура

Свято лицарського духу

У суботу хмельничани могли дізнатися про військові традиції українського народу й послухати якісну музику в рамках фестивалю “Лицарський хрест-2018”, приуроченого Дню захисника України.

Фестиваль за підтримки міського управління молоді та спорту спільними зусиллями організували представники МГО “Січ”, Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” та Національного корпусу.

“Наш фестиваль має на меті вшанувати звитягу українських воїнів минулого та сьогодення, а також познайомити хмельничан з військовими традиціями нашого народу. Для цього ми створили низку різнопланових локацій, серед яких виставкова, концертна, лекційна, дитяча та локація настільних ігор”, — зазначив голова МГО “Січ” Дмитро Савчук.

Виставкову локацію розмістили на початку вулиці Проскурівської. Там хмельничани могли побачити еволюцію озброєння — від макетів мечів княжої доби до зброї, з якою нині військові захищають Україну від ворожої агресії на Cході. Також там розмістили фотосушку.

Усі світлини — ветеранів Другої окремої тактичної групи Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” Валерія Пирожка та Ярослава Козачука. Бійці фотографували свої бойові будні, тренування та операції. Ці фотографії демонструють багатогранність небезпечного, важкого і водночас звитяжного життя в умовах війни на сході України. Також представники ДУКу розмістили експозицію макетів зброї, яку використовували під час війни.

“Тут макети РПД, АК-47, гранат, а також вистріляні тубуси РПГ, різноманітні уламки й захисна амуніція, — розповідає командир сьомої резервної сотні ДУК “Правий сектор Хмельниччини” Олександр Попов. — Ми хочемо мотивувати молодь іти у Збройні Сили України, більше дізнаватися про зброю, брати участь у наших вишколах. Це надзвичайно важливо, адже, коли почалися воєнні дії на Сході, багато українців не вміли володіти зброєю. Через елементарні незнання було багато нещасних випадків і смертей. Тому наша мета — навчити молодь користуватися зброєю, щоб при потребі захистити своє життя, дім і Україну”.

Під час лекторію говорили на теми: “Твоя зброя — твоє право на захист”, “Поезія та сучасність”, “Сучасна українська музика”, а також проводили майстер-клас з тактичної медицини. Завершився фестиваль “Лицарський хрест-2018” рок-концертом у “Папапабі”. Для хмельничан грали гурти “Zворотня Dія” та “Diff.Sides”.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *