Соціум

Вшанували захисників України

Минулої п’ятниці у місті пройшла низка урочистих заходів з нагоди Дня захисника України. Хмельничани вшанували полеглих воїнів, а представники міської влади нагородили бійців, які нині захищають Батьківщину.

Урочистості почалися з покладання квітів до меморіальної дошки пам’яті Героїв Небесної сотні та учасників АТО на майдані Незалежності. Полеглих захисників України присутні вшанували хвилиною мовчання. Хмельничани почули імена та прізвища земляків, вбитих під час Революції гідності та війни на Сході. Щоб зачитати цей список, знадобилося понад десять хвилин.

Згодом представники духовенства різних конфесій відслужили панахиду за загиблими героями російсько-української війни на кладовищі у мікрорайоні Ракове. Також там на Алеї Слави освятили чотири нові пам’ятники, встановлені за кошти міського бюджету над могилами полеглих воїнів.

Майже сотню захисників України в міській раді відзначив нагородами та подяками міський голова Олександр Симчишин, серед яких не лише чоловіки, а й жінки.

“Ми тривалий час мріяли й боролися, щоб 14 жовтня — свято Покрови, козацтва й УПА, стало не просто днем чоловіків, а саме Днем захисника України. Бо захисником рідної країни можуть бути не лише чоловіки, а й жінки. Війна показала, що боронити Батьківщину від ворога можуть жінки, а чоловіки — навпаки ховатися від свого обов’язку, — наголосив Олександр Симчишин. — Ми повинні пам’ятати тих, хто загинув у боротьбі за нашу країну. Заради них маємо робити все можливе, щоб збулася їхня мрія — Україна стала сильною і самостійною державою. Також не варто забувати про живих героїв, адже, якби не ваші подвиги, не було б уже України, не було б мирного Хмельницького”.

Під час вітання міського голови двоє добровольців отримали посвідчення, які дадуть їм право на пільги. 18 воїнів нагороджені відзнакою хмельницької громади “Воля і мужність”. Одна родина військового отримала ключі від квартири, ще одна — сертифікат на її придбання. Обидва новосели — молоді хлопці, які отримали поранення на війні, а нині виховують маленьких діток.

“З дитинства бути захисником Батьківщини. Проте навіть уявити не міг, що у свої тридцять з гаком буду ветераном війни. Якщо нині мене знов покличуть у військо захищати Україну, піду без зайвих роздумів”, — поділився Сергій Головатий, який отримав відзнаку “Воля і мужність”.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *