З життя громади

Про легалізацію трудових відносин на ринках

Практична робота міської влади щодо легалізації трудових відносин стосується всіх сфер життєдіяльності міста. Так, минулого тижня відбулася нарада з директорами міських ринків і підприємцями-продавцями. Мета: вивести з тіні всіх найманих працівників, а роботодавців — із загрози накладання на них штрафних санкцій.

Головуючий на нараді заступник міського голови Володимир Гончарук зазначив: “У нас є ринки, які дотримуються законодавства щодо легалізації найманих працівників, але таких лише кілька. По факту маємо безвідповідальну діяльність з боку підприємців. Складається враження, що вони не бояться штрафів”. Натомість, за інформацією Державної фіскальної служби, з початку нинішнього року на міських ринках за наслідками перевірок було складено 100 протоколів щодо різних порушень. Водночас на 15 ринках кількість зареєстрованих підприємців зросла на понад 4370 осіб.

За словами заступника начальника управління праці та соціального захисту населення Юрія Коновалова, на всіх ринках міста була проведена профілактична роз’яснювальна робота щодо належного офіційного оформлення працівників та виплати їм заробітної плати. Але з 5 жовтня за урядовою постановою розпочинаються контрольно-перевіряльні заходи відповідними службами зі складання протоколів, які надалі передаватимуться до суду. Встановлені за виявлені порушення трудового законодавства штрафи можуть сягати 17-111 тисяч гривень.

Для учасників наради ця інформація не була несподіваною, але їх цікавила конкретика. Наприклад, чи мають бути попередження щодо перевірок, як вони стосуватимуться підприємців, котрі торгують за межами ринків, чи позначиться легалізація найманих працівників на призначення їм субсидій та інше. Щодо всіх запитань учасників наради інформували представники Пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту населення, Держпраці, фіскальної служби.

На завершення зібрання відбулось обговорення питань будівництва водогону на ринковому масиві вулиці Геологів, який має запрацювати до кінця нинішнього року.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *