Культура

Ювілей міської літературної спілки “Поділля”

Ювілей літературної творчості святкувала 27 вересня у міській центральній бібліотеці міська літературна спілка “Поділля”. З нагоди свята широкому загалу презентували перший том часопису спілки “Літературна громада”, котрий вийшов за сприяння програми міської ради на підтримку хмельницьких авторів та популяризації української книги у Хмельницькому на 2018-2020 роки “Читай українською”. До книжки увійшли бібліографічні відомості та твори відомих літераторів та публіцистів краю, України, пов’язаних з нашим містом, а також тут розповідається про найяскравіші мистецькі події міста, зібрані думки про націю представників міської влади. Завдяки книзі кожен тепер зможе знати імена та впізнавати обличчя творчих героїв краю.

Ініціатором створення та першим головою спілки “Поділля” став відомий поет Микола Коваль. Перший його вірш вийшов у 1959 році у колективному збірнику “Впереди пограничных застав”. Згодом він став одним із засновників літературного альманаху “Творче Поділля” та брав участь у заснуванні газети “Літературна громада”.
“Згадую, як про життя літературної спілки чимало років тому дбав колишній її очільник покійний Володимир Дмитрик. Переконував тодішніх представників влади, що в місті має бути своя громадська літературна спілка, де своїми літературними надбаннями може поділитися кожен. Адже, дійсно у нас дуже багато талановитих людей. З того часу спілчани разом із владою міста провели чимало цікавих заходів”, — зазначила головний спеціаліст міського управління культури і туризму Світлана Прокопенко, котра привітала членів спілки та вручила нагороди за активну літературну діяльність від міського голови Олександра Симчишина та начальника міського управління культури і туризму Артема Ромасюкова.
Нині ж спілку очолює поет, лауреат премії імені Б.Хмельницького Володимир Олійник. Про діяльність спілки він розповів чимало. Так, спілчани провели не один захід, присвячений відомим літературним постатям та громадським діячам, брали участь у загальноміських патріотичних заходах, були ініціаторами цікавих проектів.
З нагоди свята виступили перед громадою і старожили “Поділля”, друзі спілчан.
А потім усіх чекала одна з найцікавіших сторінок урочистості “Антологія одного вірша”, де свої поезії презентували заступник голови спілки Марія Лисайчук, відповідальний секретар Ольга Лихогляд, поети Микола Хоружий, Людмила Криштофор, Віталій Матеуш та інші спілчани.
Музичні дарунки місту дарували відомі митці краю Микола Балема, народний артист України Володимир Смотритель та новоспечений член спілки, поет, бард Леонід Мазур.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *