Місто і влада

Заради синергії спільних дій влади і бізнесу

Другий форум економічного розвитку міста, який відбувся минулого тижня, мав за мету об’єднання зусиль влади, бізнесу і громадськості заради розвитку Хмельницького та покращення підприємницького потенціалу.

Понад 500 посланців бізнес-середовища, громадських об’єднань, структур влади, поважних гостей взяли у ньому участь. Присутність на форумі іноземних делегацій з Польщі, міст-побратимів Руставі (Грузія), Сілістри (Болгарія), Шяуляя (Литва), представників міжнародних інституцій підвищила його статус до міжнародного рівня. “Змінюєшся ти — змінюється місто” — таким гаслом були об’єднані основне дійство форуму та низка дискусійних панелей.
Своєрідну енергетику форуму надав яскравий, емоційний виступ балету “Життя” зі Львова. Потім урочисту частину форуму відкрив почесний гість, голова ВО “Свобода” Олег Тягнибок. “Головне, щоб цей форум дав конкретні результати, — наголосив він. — Підприємець має вільно рухатися в Україні, отож Хмельницький повинен стати таким містом, адже у нього є чудовий мер і дієва команда”. Голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий у своєму виступі особливо підкреслив важливість співпраці міської та обласної влади: “Ми завжди відкриті й готові працювати для розвитку бізнесу, для цього є чимало спільних проектів”.
Про важливість взаємодії влади і бізнесу говорив і голова обласної ради Михайло Загородний. “Впевнений, що цей форум надасть потужний імпульс для розвитку міста й області. Все починається з кожного з нас і ми побудуємо Європу тут — в Україні”, — переконаний він.
Учасників форуму привітав і заступник директора Міжнародного республіканського інституту (США) Кріс Холзен, подякувавши міському голові Олександру Симчишину за запрошення. Його подяка мала особливе підґрунтя. За проведеними інститутом дослідженнями, у загальному рейтингу найбільших міст України Хмельницький посідає почесне восьме місце, а за безпекою життя — серед лідерів.
Центральне місце у початковій частині форуму належало міському голові Олександру Симчишину. Подякувавши учасникам за участь, своїй команді — за організацію масштабного дійства і безнес-середовищу — за сумлінність у сплаті податків, він присвятив свій виступ реалізації виголошених проектів на Першому форумі економічного розвитку міста, який відбувся у квітні минулого року.
Так, для створення індустріального парку виділена територія у 90 гектарів, замовлена проектно-кошторисна документація для прокладання необхідних комунікацій.
Для проекту “Розумне довкілля” місто отримало один мільйон євро інвестицій для переробки побутових відходів, на міському полігоні збудована когенераційна установка, котра використовує біогаз.
Створення запланованого логістичного центру розпочалося з розташування відділення “Нової пошти” за інвестиції у 10 мільйонів євро, яке зареєстроване в місті й сплачуватиме податки у міський бюджет.
На краще змінилася ситуація з “Аеропортом Хмельницький”, зокрема є нарешті порозуміння з владою області “як рухатися далі спільно”.
Для подальшого соціально-економічного розвитку створена й успішно діє комунальна установа “Агенція розвитку міста”. Так, уже підготовлені паспорт та інвестиційна мапа Хмельницького, виграні гранти ЄС на розвиток підприємництва.
Ідея побудови багатоповерхових паркінгів реалізується виділенням двох земельних ділянок у центральній частині міста.
Щодо використання приміщення ТК “Європа” у проїзді Геологів під виробництво вже задіяне підприємство “Гранд Імпорт”, яке розпочинає тут свою діяльність з виробництва побутової хімії.
Створений міський Центр енергоефективності, який допомагає всім споживачам, зокрема бізнесу.
Місто активно лобіюватиме участь бізнес-структур у всеукраїнських та міжнародних виставках з частковим відшкодуванням їхніх витрат.
Відшкодовуватиметься також облікова відсоткова ставка кредитів для підприємців з міського бюджету. Як повідомив Олександр Симчишин, є вже два приклади успішного досвіду щодо цього.
Для майбутніх підприємців започаткована відповідна школа, де здобувають необхідний досвід понад 50 вихованців, дехто вже розпочав свою діяльність.
У місті діє акція “Купуй хмельницьке!”, котра розповсюджена у торговельній мережі й має за мету лобіювання товарів місцевих виробників.
Олександр Симчишин також зазначив, що міська влада підставила своє плече, допомагаючи низці підприємств реалізувати проекти з іноземними та вітчизняними інвестиціями, зокрема SEBN, “Літек”, “Нова пошта” та іншим.
“Спільними зусиллями побудуємо місто, з якого ніхто не захоче виїжджати”, — закликав Олександр Симчишин.
Учасникам форуму розповіли про успішний бізнес представники підприємств ТОВ “Карат”, “Дювельсдорф Україна”, SEBN, “Гранд Імпорт”, “Нова пошта”.
Щодо практичної діяльності у різних сферах бізнесу на форумі працювали дискусійні панелі за участю експертів.
Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *