З життя громади

Головний парк міста стане сучаснішим і зручнішим

Ті, хто часто гуляє міським парком ім. М.Чекмана, знають, що за оновленою набережною та привабливою центральною його частиною — ліс і хащі. Попри значну турботу міських комунальників про головну зелену оазу міста, вона потребує змін.

На замовлення міської ради львівські дизайнери взялися за створення проекту й концепції оновлення хмельницького парку. Вони провели не один рейд з виявлення хиб планування зон парку, кілька зустрічей з громадою і в результаті уже визрів план пілотних змін. Свій проект парку дизайнерська група “109” зі Львова, зокрема це Соломія Галайко та Максим Асафатов, презентували 28 вересня у літньому кінотеатрі парку.
Спершу наголосили на проблемах парку. Так, згадали про непролазні хащі, непроглядність паркових зон, незадовільний стан міських атракціонів і річок, які омивають парк, погану інфраструктуру тощо. Дехто з хмельничан, можливо, вперше почув про деякі зони парку, наприклад, про майданчик для собак.
Усе це візьмуться вдосконалювати. Для цього об’єднали громаду, комунальників, приватних підприємців, які працюють на території парку. Від останніх чекають зокрема на підтримку встановлення захисних споруд від дощу.
Щодо всієї території зеленої зони, тут буде прокладений новий маршрут дизайнерськими доріжками, покритими природними матеріалами, лавами для сидіння, ліхтарями. Крони дерев обріжуть для кращої проглядності території. Облаштують і зони для відпочинку на траві на оазах, де мало дерев, які нині поросли чагарниками. Новий маршрут сполучатиме головні об’єкти парку, як-от зона картингу, скульптури Миколи Мазура (тут планують облаштувати майданчик для проведення зустрічей просто неба). Тоді й стане значно комфортніше.
Планують вдосконалити і набережну, тут встановлять місця для сидіння рибалок тощо. Потребує парк і парковки для автомобілей, нині поблизу діють лише приватні. По-новому облаштують різні входи в парк.
Світлини нового проекту кожен зможе знайти у соціальних мережах.
Кошторис проекту поки не складений, але задуми львів’ян обіцяли підтримати міські відповідальні служби.
Кожен із хмельничан може внести свої корективи чи поділитися пропозиціями щодо облагородження парку в соціальних мережах дизайнерів.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *