Культура

Єднало слово хмельничан

Традиційно до Дня міста літературна когорта краю зміцнила національний дух словом на вже четвертому літературному фестивалі “Слово єднає”. За сприяння міської влади щороку фестиваль стає платформою пропаганди кращих літературних надбань Хмельниччини патріотичного змісту. На святі слова єднаються не лише автори, а й їхні шанувальники, послідовники, артисти, котрі виконують пісні на слова хмельницьких майстрів пера. Фестиваль має і просвітницьку мету — донести широкому загалу кращу хмельницьку книжку, яка стимулює зростання національного духу громади.

“Слова єднали” літературні хмельницькі спілки, знаних поетів-самітників краю, які не єднаються в общини. Фестиваль дав їм слово біля підніжжя пам’ятника Шевченку.

Найголовнішою подією фестивалю став випуск 13-го фестивалівського літературно-публіцистичного альманаху “Слово єднає”. Створене видання в рамках програми міської ради на підтримку хмельницьких авторів “Читай українською”. До книжки входять відомості про провідних літераторів краю, спілки на теренах Хмельниччини та авторські твори.
З нагоди випуску такої поважної книжки на фестивалі виступили головні її персонажі. Серед них і очільник обласного осередку “Просвіти”, поет Віталій Міхалевський, котрий рядками з власного вірша, присвяченого фестивалю, наголосив: “Слово єднає у непереможний безсмертний народ”. А також у рамках свята сповістив, що до цьогорічного відзначення 150-річчя “Просвіти” краю вийшла нова книжка, де йдеться про відомих патріотичних творців буття рідної Хмельниччини.
Говорили до присутніх слухачів і поважні словотворці — члени обласного осередку Національної спілки письменників України під керівництвом письменника, публіциста Петра Маліша. Крім слів вітань і підбадьорюючих промов, Петро Іванович закликав хмельничан зазирнути на сторінки другого альманаху про наше місто “Південний Буг”.
Вірші, в яких історія і сьогодення переплелися римою, читав голова Хмельницького осередку Всеукраїнського літературного обʼєднання “Конгрес літераторів України” Володимир Захарʼєв. Митець, громадський діяч, краєзнавець теж запалив орієнтаційний маяк читачів — новий альманах їхньої літературної команди “Медобори”.
З особливим трепетом представляли і нову колективну книжку члени міської літературної спілки “Поділля”, яку очолює Володимир Олійник. Так, нещодавно до святкування 25-ї річниці спілки вийшов їхній перший альманах “Літературна громада”. Згадали і про головні події року, що минає. Найперше про конкурс “Слово нації”, покликаний виявити нові поетичні таланти серед дітей та молоді. Відбувся проект під патронатом керуючого справами місьвиконкому Юлії Сабій.
Учасниками фестивалю стали і почесні гості з Вінниччини (літературна спілка “Імпреза”), Дунаєвець (спілка літераторів “Сонях”), Камʼянця-Подільського (літературний клуб “Ліра”) та інші.
Написати і видати книгу — велика справа, ще більша — донести її до читача. Тут бібліотеки, як вартові порядку читання. Міські та обласні читальні завжди радо співпрацюють з літературними товариствами краю, сповіщаючи про виліт з літературного гнізда нових і нових ластівок-книжок. Тож з нагоди професійного свята — Дня працівників бібліотек, що відзначається 30 вересня, представників міської бібліотечної системи та бібліотекарів обласних читалень на теренах міста грамотами від міського голови привітала його заступник Галина Мельник, котра теж серед найактивніших ініціаторів видання кращого патріотичного надбання краю.
Що нового на книжкових прилавках та у бібліотечних фондах продавці книжкових магазинів і бібліотекарі продемонстрували на спеціальних експозиціях, де можна було придбати чи взяти прочитати книжку. Крім того, кожен учасник “Слова єднає”, поет чи публіцист, рекламував своє нове авторське видання.
З гарним святом літературну родину, де всі всіх знають і один одного читають, музично привітали народний артист України Володимир Смотритель та подружній дует Юрія та Віри Найд.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *