Культура

Історія України крізь призму танцю

У суботу після вітального слова міського голови Олександра Симчишина й нагородження хмельничан на сцені біля кінотеатру ім. Т.Шевченка розпочалася культурна частина святкування Дня міста. Однією з її родзинок став виступ Львівського балету “Життя”, який свого часу виступав з Русланою Лижичко під час її перемоги на “Євробаченні”.

З програмою “Етноеволюція” балет “Життя” завітав у Хмельницький вперше. Під час виступу артисти показали історію України крізь призму танцю. Музика і хореографія не гірше за підручники з історії допомогли хмельничанам побачити поступ нашого народу від прадавніх часів Трипільської цивілізації до сьогодення. Перед глядачами на сцені постали язичницькі часи, хрещення Київської Русі, боротьба козаків, національно-визвольна революція…

“Цією програмою хочемо показати, наскільки важливо нам, українцям, пам’ятати про своє коріння. Деякі сили намагаються переконати світ, що ми випадковий збіг обставин, якась окраїна. Але насправді в українців одне з найдревніших генетичних і культурних корінь у Європі, — розповідає артист балету “Життя” Володимир Мазур. — Ще з часів Трипілля тут жили люди, які мали власну неповторну цивілізацію, нащадками якої ми є. Ми повинні не забувати своєї історії. Це робить нас тими, хто ми є”.

Наостанок балет “Життя” виконав славнозвісні “Дикі танці”.


Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *