Соціум

Хмельницький сміттєпереробний комплекс запрацює у 2022-му

Сьогодні, 18 вересня, у міській раді представники хмельницької влади презентували техніко-економічне обґрунтування будівництва комплексу з переробки твердих побутових відходів. Його створення допомогло зрозуміти, який тип сміттєпереробного підприємства найактуальніший для нашого міста.

Про будівництво сміттєпереробного заводу в Хмельницькому говорять ще з 1990-х років. Втім зазвичай все завершувалося на етапі розмов і жодних дій не вживалося. Справжні зрушення у вирішенні питання утилізації сміття сталися 23 березня минулого року. Тоді міський голова Олександр Симчишин зібрав міжвідомчу робочу групу, яка вивчала питання поводження з твердими побутовими відходами.

Представники робочої групи напрацювали низку стратегій, тактик і рекомендацій під назвою “Проект — Розумне довкілля Хмельницький”. Деякі з них уже втілені в життя. Зокрема, на міському сміттєзвалищі запрацювала установка з дегазації, а небезпечні відходи хмельничан нині збирає “Екобус”. Проте найголовніший напрямок діяльності робочої групи — створення комплексу з утилізації сміття.

“Техніко-економічне обґрунтування, вигравши тендер, нам підготував ДП “Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства”. Це перший реальний документ, що демонструє, яким має бути хмельницький сміттєпереробний завод, — розповідає Олександр Симчишин. — Завдяки цьому тепер розуміємо, яким має бути спосіб переробки сміття у нашому місті. Також знаємо, скільки це коштуватиме”.

За словами міського голови, орієнтовно сміттєпереробний комплекс, який перероблятиме до 100 тисяч тонн побутових відходів (щороку хмельничани продукують 92 тисячі тонн сміття), коштуватиме 550 мільйонів гривень. На його будівництво залучатимуться кредитні й бюджетні кошти. Термін окупності цього проекту становитиме приблизно 15 років. Він залежатиме від цін на вторинну сировину й тарифів на утилізацію сміття.

Головний інженер ДП “Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства” Ігор Сатін розповів, що основою підготованого для Хмельницького техніко-економічного обґрунтування став європейський досвід утилізації змішаного сміття. Принцип роботи такого комплексу базується на механічно-біологічній переробці відходів.

“Тобто утилізація сміття складатиметься з двох напрямків: його сортування, біологічна обробка й вилучення висококалорійної фракції. З неї можна виготовляти RDF-паливо. Також передбачена переробка органіки на компост. Її частка від загальної кількості побутових відходів складає 30-40%”, — зазначив Ігор Сатін.

Так може виглядати частина майбутнього сміттєпереробного комплексу

За словами головного інженера, основою сортування буде вилучення вторинної сировини. Для цього комплекс обладнають засобами автоматики й механічного сортування. Після цього залишатиметься частина відходів, які не піддаються переробці. Вони повертатимуться на полігон. Це приблизно у різні сезони від 13 до 30 відсотків.

Заступник міського голови Володимир Гончарук розповів, що у планах хмельницької влади створити комплекс, який би не довилося переробляти після підписання нашим містом додаткових угод щодо утилізації твердих побутових відходів. Тобто він не лише відповідатиме європейським стандартам, а у деяких показникам буде вищим за них.

“Ключовими елементами нашого плану є власне вже запущені нами установка з дегазації сміттєзвалища й збір у хмельничан небезпечних відходів — батарейок, лампочок, фарб, ртутних термометрів. Завдяки останньому зможемо зменшити на полігоні кількість шкідливих для екології речовин, — розповідає Володимир Гончарук. — Крім будівництва сміттєперобного комплексу, плануємо відкрити центри збору негабаритних і будівельних відходів. Наприклад, будівельне сміття, яке часто потрапляє у контейнери, можна переробляти на підсипку для будівництв і доріг”.

Також Володимир Гончарук зазначив, що в процесі сортування сміття на комплексі будуть поєднувати техніку й людей. Це створить до 100 нових робочих місць.

Отож наступні кроки міської влади щодо будівництва такого комплексу — пошук відповідної земельної ділянки, створення проектно-кошторисної документації й безпосередньо саме будівництво. Наразі датою запуску сміттєпереробного підприємства називають 2022 рік.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *