Без категорії

З початку року ПАТ “Хмельницькгаз” встановив більше трьох тисяч індивідуальних лічильників газу

Для забезпечення 100% обліку природного газу ПАТ “Хмельницькгаз” за 7 місяців 2018 року уже встановив 3,3 тисячі індивідуальних приладів обліку газу на суму майже 6,8 мільйона гривень.

Наразі установка лічильників проводиться на виконання Інвестиційної програми газорозподільної компанії, адже нині обліком газу на Хмельниччині вже забезпечені 99,7% споживачів. Водночас, 0,31% споживачів, які використовують природний газ для приготування їжі, залишаються без лічильників. Найбільше таких у містах Хмельницькому, Кам’янці-Подільському та Старокостянтинові.

“До кінця року ми плануємо встановити ще 1,3 тисячі індивідуальних лічильників, – інформує технічний директор компанії Олександр Лоб. – Адже процес встановлення приладів обліку газу проходить в рамках виконання нашої Інвестпрограми, тобто за кошти з тарифу на розподіл газу. Тому нам необхідно ще більш як  2 мільйони грвень, аби встановити заплановані прилади та обліковувати спожитий енергоносій”.

Однак не всі споживачі бажають встановити безкоштовний лічильник. Тому непоодинокими є і відмови від їх установки. Наразі спеціалісти ПАТ “Хмельницькгаз” фіксують офіційні відмови  від встановлення облікових пристроїв. За Кодексом ГРМ, такі споживачі мають бути переведені на граничні норми споживання. Це пов’язано, насамперед,  з небажанням споживачів сплачувати за фактично спожитий природний газ та необхідністю економити його. Однак за діючим законодавством,  усі споживачі газу повинні бути забезпечені лічильниками до 1 січня 2021 року.

Наразі, відповідно до Закону України “«Про забезпечення комерційного обліку природного газу”, термін установки індивідуальних лічильників для приготування їжі продовжили до 1 січня 2021 року. Водночас споживачі, бажаючи обліковувати лише фактично використаний газ, можуть також власним коштом встановити лічильники, з подальшим поверненням коштів. Однак наразі механізму-роз’яснення щодо компенсацій урядом газорозподільним компаніям не надано.

За інформацією ПАТ “Хмельницькгаз”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *