Спорт

Фестиваль альтернативного спорту для покоління “Z”

Вчора, 11 вересня, на стадіоні “Поділля” понад 600 хмельницьких школярів у рамках фестивалю “JuniorZ” зіграли у нові види спорту. Презентувати спортивний фестиваль у рідне місто завітав його ініціатор, відомий телеведучий Олександр Педан.

Проект Олександра Педана “JuniorZ” покликаний впроваджувати новий підхід до проведення уроків фізкультури. Зокрема, учням пропонують займатися не лише традиційними видами спорту, а й альтернативними — петанк, чирлідинг, фризбі, флорбо, бадмінтон… Такий підхід запроваджується, аби популяризувати заняття спортом серед нинішніх школярів — так званого покоління “Z”, яке виросло на комп’ютерах та різноманітних гаджетах.

“Хмельницький став першим містом, в якому проводиться повноцінний фестиваль “JuniorZ”. Це сталося завдяки сприянню міської влади, яка розуміє важливість популяризації у школах здорового способу життя, — розповідає Олександр Педан. — Нові види спорту мають зацікавити дітей. Наприклад, французьким петанком можуть займатися навіть школярі, звільнені від уроків фізкультури”.

Для розвитку альтернативних видів спорту у хмельницьких школах під час відкриття фестивалю “JuniorZ” міський голова Олександр Симчишин спільно з Олександром Педаном вручили представникам навчальних закладів сертифікати на необхідний інвентар. На його закупівлю з міського бюджету виділено 50 тисяч гривень. Крім того, на цю справу відомий телеведучий зібрав ще майже 20 тисяч гривень.

“Позитив нових видів спорту: ними можуть займатися всі діти, навіть звільнені від фізкультури. Крім того, ці заняття веселі та цікаві, — зазначає Олександр Симчишин. — Після того, як ми закупили необхідний інвентар, переконаний, що ці види спорту будуть активніше розвиватись у школах. А вчителі фізкультури, які найбільше сприяють цьому, отримають разові премії”.

Зіграли у нові види спорту понад 600 дітей з 32 шкіл. На стадіоні діяли кілька локацій з восьми видів спорту. Якщо петанк чи бадмінтон уже відомі у Хмельницькому, то чирлідин (групи підтримки) і фризбі (метання одне одному легкого пластикового диска), можливо, дехто пам’ятає з голівудських фільмів. А ось флорбо — невідомий гість із Європи, схожий на баскетбол, але, на відміну від нього, безконтактний. У флорбо можуть одночасно грати хлопчики та дівчатка, бо ця гра виникла для підтримки гендерної рівності в європейських школах.

Загалом дітям сподобалося відкривати для себе нові види спорту. Крім того, у деяких навчальних закладах вони вже почали активно культивуватися й нині учні можуть вибирати на уроках фізкультури свою улюблену спортивну гру.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *