Соціум

Безоплатна правова допомога стає доступнішою

Два роки тому у вересні в країні розпочали роботу 432 бюро безоплатної правової допомоги, розташовані у невеликих містах та селищах. На теренах Хмельниччини запрацювали 17 бюро, які допомагають громадянам реалізувати їхні конституційні права. Результатами своєї роботи минулого четверга в приміщенні Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги під час прес-конференції поділилися представники цих бюро.

За словами директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталії Стьопіної, попри те, що право на безоплатну правову допомогу гарантоване Конституцією України, тривалий час не існувало відповідного закону, завдяки якому громадяни могли скористатися цим правом. З 2013 року українці почали отримувати таку допомогу лише у кримінальних справах. Поступово законодавство удосконалювалося й розширило кількість громадян, які можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу.

Щоб отримати правову допомогу, громадянину найперше варто звернутись у місцеве бюро. Там вивчають документи людини та перевіряють, чи вона підпадає під категорію населення, яке може розраховувати на безоплатний супровід адвоката у суді. Це можуть бути, наприклад, малозабезпечені українці, учасники АТО, діти-сироти, репресовані… Опісля громадянину призначають адвоката. Втім, якщо людина не потрапляє під надання їй безоплатної вторинної допомоги, вона може розраховувати на первинну, тобто її проконсультують, як чинити у тій чи іншій ситуації.

“Життя показує, що люди найчастіше потребують не представництва інтересів у судах, а фахових консультацій. Зазвичай звертаються за первинною правою допомогою у сфері соціального забезпечення, — розповідає Наталія Стьопіна. — Якщо б людину вислухали, роз’яснили, які документи їй потрібно мати, щоб скористатися своїми правами, то у нашій державі було б менше проблем. Те ж стосується земельного права. Державні та комунальні органи не завжди присвячують людям достатньої уваги, тому вони змушені звертатися до нас”.

Так, упродовж минулого року на Хмельниччині до бюро безоплатної правової допомоги звернулися 30 тисяч 858 громадян, з них 27 тисяч 475 отримали консультації, а 1996 — рішення про надання їм безоплатної вторинної правової допомоги. Найчастіше до бюро звертаються з питаннями, що стосуються сімейного права (16% звернень), соціального забезпечення (16%), спадкового (12%) та земельного права (11%). Найбільше потребують допомоги жінки — 63% усіх звернень.

Ефективність роботи таких бюро підтверджує вирішення проблем людей. Наприклад, жителю Віньковець Сергію Товкайлу рік тому Пенсійний фонд України відмовив у виплаті пенсії через інвалідність. Причиною цього стала помилка у трудовій книжці — відсутність печатки.

“Послуги адвоката для мене були надто дорогими. На щастя, друзі мені порадили звернутись у бюро безоплатної правової допомоги, — ділиться Сергій Товкайло. — Мені не лише допомогли реалізувати право на пенсію, але вже є рішення суду про виплату коштів, які накопичилися під час розгляду справи. Тому я вдячний працівникам бюро й закликаю людей при потребі звертатися туди”.

Проте функції бюро не вичерпуються лише наданням правової допомоги. Одним із важливих завдань офісів є правопросвітництво у територіальних громадах. В умовах низької правової грамотності українців особливо актуальні заходи, що мають на меті ознайомити громадян із їхніми правами, навчити захищати та відстоювати їх. Так, за два роки існування бюро їхні працівники організували майже три тисячі правопросвітницьких заходів.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *