Місто і влада

Перші реєстри відкритих даних у режимі реального часу презентував Хмельницький міський голова

Не секрет, що будь-яка інформація має цінність. А інформація, яку можна отримати без надзусиль, витрачаючи на те мінімум часу, матиме не тільки особливу цінність, а й високий рівень суспільного інтересу. Власне на цьому й наголосив під час брифінгу для журналістів міський голова Хмельницького. Він зауважив, що хмельничани досить активно цікавляться роботою міської ради. “За два роки, наприклад, “Електронною петицією”, яка є на сайті міської ради, скористалося чимало громадян. Я щоденно отримую і переглядаю 10-15 звернень на найрізноманітнішу тематику. Це дає змогу аналізувати нашу роботу, покращувати якість управління, розуміти проблеми і те, як їх можна вирішувати”, — сказав Олександр Симчишин.

Також люди часто користуються сервісами “Відкрите місто”, “Відкритий бюджет”, “iGov”. Тож завдяки співпраці з громадськістю влада й визначила пріоритетні набори даних (інформацію до публікації), їх структуру (що саме потрібно знати), оновлюваність (раз у хвилину, день, місяць, рік), аби згодом їх оприлюднити, щоб використовувати. Працівники комунального підприємства “Хмельницькінфоцентр” за підтримки “Агенції розвитку Хмельницького” розробили внутрішній продукт — проект MyCity, який став фіналістом найбільшого національного конкурсу інноваційних ІТ-проектів Open Data Challenge на основі відкритих даних. Першим етапом реалізації проекту є відкриття реєстрів міської ради в реальному часі.

Хмельницька міська рада робить черговий крок на шляху до реальної публічності, підзвітності та прозорості — відкриває новий сервіс для громадян на основі відкритих даних. Виконана величезна робота кількома структурними підрозділами міської ради. На офіційному сайті міської ради та сайтах виконавчих органів, комунальних підприємств оприлюднено більше 300 наборів даних, які за кілька місяців виставлені у публічний доступ, — поінформував Олександр Симчишин. — Ми сьогодні презентуємо 9 головних реєстрів міської ради, пов’язаних з житлово-комунальним господарством, торгівлею, містобудівними умовами та обмеженнями, комунальним майном, які уже є в загальному доступі. Тож відтепер ними можуть користуватися усі охочі. Реєстр цікавий і громіздкий, має величезний обсяг інформації. Ми розуміємо всю вагу цієї інформації, всю її резонансність, але це є публічність і це потрібно робити”.

Вказані реєстри уже можна побачити на порталі MyCity або офіційному сайті Хмельницької міської ради у розділі “Влада”“Відкриті дані”. Міський голова також пояснив, що інформація буде змінюватися, виправлятимуться помилки, якщо такі будуть, і все це одразу побачать користувачі. Поки що сайт MyCity працює у тестовому режимі. Аби розпочати реалізацію проекту з відкриттям наборів даних, з бюджету міста були виділені 552 тисячі гривень. На них закуплено необхідне серверне обладнання.

Ми свідомо йдемо на розкриття публічних наборів даних для мешканців, бо це спрощує їм доступ до необхідної інформації чи послуг, зменшує витрати часу і коштів на роботу з інформацією, відповіді на запити, прийняття рішень. Це реальний інструмент для стимулювання бізнес-середовища, бо надає інформацію для досліджень, ведення бізнесу, зокрема на основі даних, а також засіб для покращення врядування”, — наголосив міський голова. А наостанок зауважив, що вважає виконаною свою передвиборчу обіцянку щодо відкритості, прозорості та доступності влади.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *