Освіта

Якою буде “Нова українська школа”?

За кілька днів — День знань, свято Першого дзвоника, початок нового навчального року. Традиційно учнів, батьків, учителів хвилює, як же пройти новий відрізок шкільної програми. Адже майже щороку в українській школі запроваджують різноманітні експериментальні новації. Цьогоріч всемаcштабно для першокласників вступає у дію шкільна реформа “Нова українська школа”. Детальніше про це наша розмова з виконуючою обов’язки директора міського департаменту освіти та науки Людмилою КОРНІЄЦЬКОЮ.

 — Людмило Віталіївно, розтлумачте, будь ласка, суть реформи.
— Найголовніше — школа має бути приязнішою до дитини! На початку навчального шляху діти не будуть оцінюватися. Писатимуть олівцями, а не кульковими ручками. Уроки триватимуть 35 хвилин. Частіше виконуватимуть завдання групами. Кількість дітей у групах визначатиме вчитель залежно від завдань.
Відтепер учні матимуть індивідуальні парти, які можуть розставлятись у класі довільно, знову ж таки, залежно від завдань. А також кожен урок плавно переходитиме в інший, тобто науки переплітатимуться, а не вивчатимуться як окрема дисципліна. Так дітям буде легше використати отримані знання у повсякденному житті…

 — За реформою, вчителі мають право проходити курси підвищення кваліфікації і в недержавних закладах. Як освоювали новації хмельницькі педагоги?
— Усі вчителі, котрі цьогоріч набирають першокласників, пройшли курси підвищення кваліфікації в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.
Як подіяла реформа “Нова українська школа” на школярів та вчителів вже можна перевірити на прикладі Хмельницької спеціалізованої школи першого ступеня №30, яка минулоріч стала учасницею пілотного проекту “Нової української школи”. У минулому навчальному році тут за цією програмою займалися два класи. Для них уже закуплені одномісні парти, дидактичні матеріали.

— Цього року в “Новій українській школі” навчатимуться діти всіх шкіл, чи вдалося забезпечити їх належною кількістю новітніх парт?
— Поки що частково. Станом на 21 серпня школи міста забезпечені новими партами на 60%. Але нехай батьки не хвилюються, якщо у перші дні нового навчального року їхня дитина ще не отримає парту. Це не означає, що парт немає і на них треба здавати кошти, їх обов’язково завезуть орієнтовно до 5 вересня. Усі столи для школярів — якісні, фабричні. З двох найпрогресивніших фабрик, які їх виготовляють, Харківської та Вінницької, обрали останню. Стали на чергу за партами, вважаю, вчасно, тому й отримати їх сподіваємося теж вчасно. Більшість же обласних шкіл отримають парти, на жаль, ближче до січня.

— А як із підручниками?
— За наказом Міністерства освіти і науки України забезпечити школи новими підручниками мають до початку нового навчального року. Хоча, чесно кажучи, сумніваюся, що держава вчасно встигне надрукувати і розповсюдити таку кількість книг. Але, запевняю, все владнається.

— Реформа передбачає більше повноважень адміністрації школи, зокрема директори мають право самостійно призначати собі заступників.
— Звісно, директори можуть на власний розсуд призначати нових заступників, але у такому випадку виникає питання: як бути з поперед-німи? Адже звільнити людину безпідставно, просто тому, що новий директор хочете її замінити, вона його чимось не влаштовує, не можна не тільки з морально-етичних міркувань, а й за Трудовим кодексом України.

— Розширюються можливості впливу на школу і для батьків?
—Так, відтепер вони, наприклад, можуть, згуртовуватись у громадські організації. Це майже те ж, що й батьківські комітети при школах, але більш організовані, заручені підтримкою держави, адже громадська організація має офіційно зареєструватись, обрати керівника, затвердити статут тощо.

— Проблемою не одного року в хмельницьких школах у центральній частині міста було перевантаження учнями. Це мало вирішитися шляхом децентралізації міських шкіл, тобто дітям рекомендувалося піти в школу за місцем проживання. До нового навчального року все владналося?
— Не можу запевнити, що школи повноцінно вдалося розвантажити. Адже, якщо в центрі стало менше дітей, то у віддалених, наприклад, у мікрорайоні Озерна — надмір учнів. Там НВО №28 перевантажена, поки завершується будівництво нової школи.

— Чи діятимуть у школах ще якісь освітні проекти, крім “Нової української школи”?
— Наймасштабніші — це “Розумники” та “Інтелект України”. Діти, котрі беруть у них участь, навчаються за індивідуальними програмами. Наприклад, “Інтелект України” отримує завдання щомісяця з Харкова. У кожній школі є клас-два, які працюють за цим проектом.

— Чого чекати від цьогорічного свята Першого дзвоника?
— Урочистості відбудуться у школах міста 3 вересня. Кожен заклад готує свято на власний розсуд. Урочиста частина має відбутися без виступів чиновників, аби не втомлювати учнів, особливо малечу. Тема першого уроку визначатиметься у кожній школі індивідуально, за бажанням учителів.

— Ваше напутнє слово у новий навчальний рік.
— Вчителям — здоров’я, натхнення, терпіння, бо це дуже важка праця. Батькам — розуміння, на жаль, останнім часом дуже цього бракує. Учням — упевненого, легкого здобуття якісних знань!

— Дякую за розмову.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *