Сьогодення

На майдані Незалежності замайоріли синьо-жовті прапори

Напередодні Дня Незалежності Україні свято національного стяга відзначається вже 14 рік поспіль. Так, сьогодні, 23 серпня, на головній площі міста сотні хмельничан долучилися до урочистої церемонії підняття прапора України. Майже кожен з присутніх тримав у руках синьо-жовтий прапорець.

Урочиста церемонія розпочалася спільною молитвою представників місцевого духовенства за українців, які загинули у минулому й нині віддають свої життя за волю Батьківщини.

Честь підняти національний стяг доручили двом воїнам — учаснику бою за Луганський прикордонний загін, старшині Олександру Токовенку та учаснику бою під Краснопіллям, молодшому сержанту Владиславу Тимощуку.

Опісля присутні вшанували загиблих героїв хвилиною мовчання і поклали квіти до меморіальної дошки пам’яті Героїв Небесної сотні та учасників АТО. Квіти принесли представники міської та обласної влади й небайдужі хмельничани.

За словами міського голови Олександра Симчишина, історія національного стяга в Хмельницькому надзвичайно цікава. Підняти прапор України над рідним містом на одній із 16-поверхівок вперше зважився у травні 1989 року багаторічний політв’язень комуністичних концтаборів Василь Рибак. До того часу ні у Хмельницькому, ні в області не було жодного синьо-жовтого стяга.

“Нині у приміщенні міської ради розмістили той прапор, який вперше замайорів над Хмельницьким. Його нам подарували активісти, які підняли цей стяг на одній з місцевих 16-поверхівок. Це дійсно героїчний вчинок, адже за нього можна було отримати великий термін ув’язнення. Тепер кожен охочий може побачити цей синьо-жовтий прапор у міській раді й почути його історію”, — наголосив Олександр Симчишин.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *