Соціум

Біометричний паспорт відтепер можна оформити у ЦНАПі

Сьогодні, 23 серпня, у Центрі надання адміністративних послуг запрацював сектор оформлення біометричних документів. Завдяки цьому хмельничани можуть отримувати внутрішні ID-картки та закордонні біометричні паспорти не лише у Державній міграційній службі, а й у міських ЦНАПах.

За словами міського голови Олександра Симчишина, ідея встановити обладнання для оформлення ID-карток і закордонних біометричних паспортів у хмельницьких ЦНАПах виникла ще рік тому. Завдяки тісній співпраці з Державною міграційною службою нині цей задум вдалося втілити у життя. Придбання необхідного обладнання коштувало міському бюджету півмільйона гривень.

“Всі станції видачі ID-карток і біометричних паспортів й надалі працюватимуть у Державній міграційній службі. Проте ми вирішили розвантажити її роботу й спростити життя хмельничан, збільшивши кількість таких станцій у місті, — розповідає Олександр Симчишин. — Поки що у ЦНАПах плануємо щодня обслуговувати 30 людей. Щоб отримати бажані документи, можна стати на електронну чергу на сайті Центру надання адміністративних послуг або безпосередньо туди прийти”.

Під час відкриття сектора оформити біометричні документи прийшли перші відвідувачі, які позитивно оцінили роботу ЦНАПу.

“Прийшов сюди оформити ID-картку. За кілька днів до цього завітав у ЦНАП, щоб на сьогодні отримати талончик. Тоді мені розповіли, що маю принести свідоцтво про народження, паспорт мами, реєстрацію місця проживання, а ще картку платника податків, адже я вступив на навчання у військовий ліцей. Загалом мені подобається робота цього сектора — тут комфортно, а завдяки електронній черзі не потрібно довго чекати на оформлення документів”, — поділився один із перших відвідувачів сектора оформлення біометричних документів Олександр Богров.

Отож, за оформлення паспортів в управлінні стягуватиметься тільки адміністративний збір. Виготовлення паспорта громадянина України у формі ІD-картки коштуватиме 279 гривень (до 20 робочих днів), терміново (до 10 робочих днів) — 366 гривень. При оформленні нового паспорта громадянина України, у зв’язку з втратою або псуванням попереднього — додатково стягуватиметься держмито у розмірі 34 гривень. При досягненні 14-річного (або 16-річного) віку перше виготовлення паспорта громадянина України у формі ІD-картки безкоштовне.

Вартість виготовлення біометричного паспорта громадянина України для виїзду за кордон становитиме 557,32 гривні (термін виготовлення — до 20 робочих днів), терміновий (до семи робочих днів) — 810,32 гривні. У разі необхідності термінового виїзду за кордон, пов’язаної з нагальною потребою в лікуванні від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном, а також за наявності підтверджуючих документів, закордонний паспорт може бути виготовлений у термін до трьох робочих днів. Вартість такого паспорта становитиме 810,32 гривні.

З переліком необхідних документів можна ознайомитися на сайті ЦНАПу: http://cnap.khm.gov.ua

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *