Культура

Андрій Зоін: “Для мене “Respublica” — більше соціальна ініціатива, ніж музичний фестиваль”

Найбільш масштабний музичний фестиваль області “Respublica” цьогоріч проходитиме не у Кам’янці-Подільському, а в нашому місті. З 31 серпня до 2 вересня на території Молодіжного парку на хмельничан і гостей міста очікують три дні якісної музики та цікавих мистецьких проектів. Крім вітчизняних зірок, на фестиваль завітають гості з-за кордону. Про причини переїзду фестивалю та його соціальне спрямування, виконавців та цікаві мистецькі проекти розповів організатор “Respublica”, голова ГО “Територія” Андрій Зоін (Захарко).

 

— Андрію, ти завжди проводив фестиваль “Respublica” у Кам’янці-Подільському. Чому вирішив цього року перевезти його в Хмельницький?

 

— Переконаний, що в Кам’янці-Подільському цей проект себе вичерпав. У 2011 році ми створили фестиваль “Respublica” саме як соціальний проект, за допомогою якого можна заробити гроші для міста. За цей час змогли виконати поставлену перед собою ціль — намалювати 50 муралів у спальних районах Кам’янця. Далі проводити там “Respublica” виключно заради музики нам не цікаво.

Крім того, “Respublica” переросла у великий фестиваль, на який приїжджає багато людей. Проте щороку втрачаємо чимало потенційних відвідувачів, адже доїхати до Кам’янця непросто: з Києва туди прямують лише два потяги. Для великого фестивалю цього замало.

Також через відсутність просторих майданчиків ми не могли привозити суперзірок. Усіх виконавців були змушені розкидати по багатьох локаціях, де поміщалося до двох тисяч відвідувачів. Натомість такі фестивалі як “Zaxidfest” чи “Файне місто” привозять одного великого виконавця, який збирає 10 тисяч людей.

Було і стало. Чарівні мурали прикрасили 50 багатоповерхівок Кам’янця-Подільського. (Фото зі сторінки Андрія Зоіна у Facebook).

У Хмельницький надзвичайно легко дістатися практично з будь-якої частини України. Також тут не розбалувані туристами готелі, в яких можна нормально переночувати за 200 гривень.

Втім найголовніше для нас, що в Хмельницькому відчувається динаміка. Місто молоде і відкрите для нових ідей. Помітно, що місцева влада хоче щось робити для його розвитку. Провести тут “Respublica” це гарний експеримент, адже хочемо побачити, як фестиваль покаже себе в іншому місті.

 

— Чому для проведення фестивалю обрали Молодіжний парк?

 

— Ми розглядали різні локації. Втім після того, як там провели “Rock&Buh”, вирішили не винаходити велосипеда. Перед травневим рок-фестивалем туди провели асфальтовану дорогу, 220-вольтовий кабель. Для організаторів подібних подій зручно, коли вже є необхідна інфраструктура та електроенергія для роботи сцени.

 

 

Одним з хедлайнерів стане гурт “Kazka”

— Вже визначилися з хедлайнерами?

 

— З вітчизняних зірок до нас завітають гурти “Бумбокс” і “Kazka”, яка віднедавна стала надзвичайно популярною в Україні. З іноземних виконавців будуть британці “The Qemists” і естонський репер “Tommy Cash”. Відтак обрали хедлайнерів, які задовольнять різні цільові аудиторії.

Крім того, три дні на “Respublica” виступатимуть кілька десятків не менш популярних виконавців. Зокрема, гурти “Анна”, “Quarpa”, “Motanka”, “Karna”, “Чумацький Шлях”, “Один в каное”…

Особисто чекаю на спільний виступ гурту “Мотор’ролла” з академічним ансамблем пісні і танцю “Козаки Поділля”. На сцені перебуватимуть 80 людей — хор, оркестр, рок-гурт, танцюристи. Це має бути надзвичайно видовищно.

Також працюватиме електронна сцена, адже у Хмельницькому, на відміну від Кам’янця, електронна музика краще розвинена.

 

— Помітно, що “Respublica” щороку дедалі більше відходить від формату суто рок-фестивалю. Наприклад, цього разу виступатимуть брати Гжегожевські, які популярні не в молодіжному середовищі, а серед старшого покоління…

 

— Ми любимо експериментувати з форматами, щоб молодь могла відкривати для себе щось нове. Мені як музиканту не подобається, коли люди слухають лише один стиль музики, а решту ненавидять.

Брати Гжегожевські цікаві як музиканти-близнята з великим досвідом. Нещодавно у них вийшла пісня і кліп про Бакоту, які мені дуже сподобалися. Оскільки ми переїхали у Хмельницький, вирішили більше приділити уваги подільським виконавцям. Тому на “Respublica” виступатимуть як молоді хмельницькі гурти, так і шановані “Козаки Поділля” і брати Гжегожевські. Думаю, це буде цікаво і їм, щоб відкрити себе молодому поколінню, й відвідувачам фестивалю, які стомляться від важкої музики.

 

— “Respublica” відома не лише музикою, а й іншими мистецькими та соціальними ініціативами. Зокрема, цього року відвідувачі фестивалю за прибирання за собою сміття отримуватимуть грошові компенсації. Як працюватиме цей механізм?

 

— Для мене “Respublica” — більше соціальна ініціатива, ніж музичний фестиваль. Мені цікаво зробити молодь активною, тому, крім музики, проводимо різноманітні заходи для її розвитку й самоосвіти.

Цього року вирішили скористатися досвідом європейських фестивалів у боротьбі з одноразовою пластиковою тарою. При вході людина купує брендований стакан, з якого впродовж трьох днів може пити воду чи пиво. Після закінчення фестивалю є можливість залишити його у себе як сувенір або віддати нам і отримати назад витрачені на нього кошти. Таким чином плануємо взагалі не залишити після себе пластикового сміття.

Відвідувачів, які житимуть у кемпінзі, також фінансово мотивуватимемо прибирати за собою. Звісно, це не будуть великі гроші. Проте, якщо людина принесе орієнтовно десять кульків із зібраними відходами, вона зможе відбити ціну квитка. Ми першими в Україні підемо на такий експеримент.

 

— У Кам’янці-Подільському після кожної “Respublica” на будинках з’являлися нові мурали. У Хмельницькому ви продовжите цю традицію?

 

— До кінця цього року плануємо намалювати п’ять муралів. Над деякими вже розпочали роботу. Так, до фестивалю розмальовуємо, точніше — оновлюємо розпис на бетонній стіні в Молодіжному парку. Також повністю розмальовуємо колишній літній кінотеатр у парку ім. М.Чекмана. Тут має запрацювати майданчик для скейтерів. Це надзвичайно цікавий проект, адже тут донедавна пили пиво, а тепер це місце отримує новий сенс.

Крім того, на стіні багатоповерхівки біля першої аптеки до Дня Незалежності має з’явитися величезний мурал. Для решти робіт ще обираємо місця.

Нині Андрій завершує розмальовувати фасад колишнього літнього кінотеатру в парку ім. М.Чекмана (фото автора).

 

— Скільки власне коштує квиток на “Respublica”?

 

— Завдяки підтримці Хмельницької міської влади вхід у перший день фестивалю буде безкоштовним. Квитки 1-2 вересня коштуватимуть по 250 гривень — це як сходити на один концерт у філармонію, а у нас багато виконавців, серед яких і зірки, чиї концерт набагато дорожчі. Взагалі це найдешевші квитки в Україні на подібні фестивалі.

Проте у будь-який день вхід на “Respublica” безкоштовний для людей з інклюзією, дітей до 12 років і учасників АТО. Переконаний, що для людей, які воювали, відвідування таких фестивалів — це один із різновидів терапії й адаптації до мирного життя. На три дні вони можуть відпочити від пережитого й віддатися гарній музиці.

Для людей з особливими потребами перед кожною сценою встановимо високі платформи з пандусами, куди зможуть заїхати візочники. Таких відвідувачів ми привозитимемо на фестиваль, а потім — додому.

 

— Кілька років тому в одному з наших інтерв’ю ти сказав, що “Хмельницький — це біла пляма на фестивальній мапі України”. Нині ж ситуація змінюється, а міський голова навіть говорить про плани зробити Хмельницький фестивальною столицею області. На твою думку, наскільки можливо відібрати це звання в Кам’янця?

 

— Конкурувати у цьому можна з ким завгодно, хоч з Вінницею чи Львовом, головне — мати бажання. Насправді у Кам’янці, крім фортеці, старого міста і гарних краєвидів, більше нічого немає. Три дні для туриста там бути нудно. Натомість Хмельницький може стати туристичним логістичним центром. Сюди легко дістатися, а потім на день поїхати у Кам’янець-Подільський, Сатанів, Меджибіж.

Для цього потрібно розвивати подієвий туризм, необхідно створювати якомога більше різнопланових фестивалів. Тобто не лише акцентувати увагу на музичному форматі, а проводити, наприклад, фестивалі моди чи кіно. Такі події гарно працюють на бренд міста. Крім того, це інвестиції в економіку й розвиток міста.

Фото з виступу гурту “Detach” на “Rock&Buh”, до організації якого також долучився Андрій Зоін (фото автора).

 

У Хмельницькому є вже кілька потужних фестивалів. Зокрема, “Поділля джаз фест” і “Rock&Buh”. В мене навіть є побоювання, чи “Respublica” зможе перевершити останній. Звісно, у плані запрошених гуртів ми значно сильніші, але “Rock&Buh” вдалося спіймати особливий настрій. На нього прийшла та публіка, на яку ми розраховували. Я почував себе наче на закордонному фестивалі.

Тому Хмельницький вже конкурує з Кам’янцем у фестивальній сфері, а іноді й перевершує його.

 

— Твоя громадська організація “Територія” також долучилася до організації фестивалю сучасної моди “Мо/Дні”. Розкажи про нього.

 

— У Хмельницькому є багато творчої молоді, яка поки що не об’єдналася у якусь громадську організацію. Тому ГО “Територія” допомагає втілити у життя цікаві ідеї. Однією них став проект “Мо/Дні”, який  проводитиметься в рамках міської Програми громадських ініціатив.

У нашому місті потужно розвинена текстильна промисловість, є багато швейних цехів і цікавих модних брендів, відомих далеко за межами Хмельницького. Потрібно їм допомагати розвиватися й об’єднуватися для популяризації місцевої продукції. Саме для цього були створені “Мо/Дні”. Поки що це пілотний проект, але, якщо він себе гарно покаже, то, можливо, підключаться й серйозні гравці фешн-індустрії і в Хмельницькому будуть відбуватися потужні фестивалі моди.

Тому у суботу, 18 серпня, запрошуємо хмельничан з 10:00 відвідати Мистецький дворик дитячої музичної школи №1 (вул. Проскурівська, 18), де можна придбати модне вбрання та познайомитися із незвичним форматом одягу. Того ж дня о 15:00 на майданчику біля кінотеатру ім. Т.Шевченка стартує показ дитячого й підліткового одягу просто неба “Kids fashion show&market”.

 

— Хмельницький може стати модною столицею, якщо не України, то хоча б регіону?

 

— Звичайно, бо на теренах України поки що ніхто нічого не робить у цьому напрямку, а Хмельницький зробив гарний старт. Головне, щоб креативній молоді вистачило наснаги проводити такі заходи.

 

— За які ще проекти береться громадська організація “Територія”?

 

— Цього року в нас надзвичайно багато проектів, навіть не встигаємо займатися фестивалем. Уже є спільні музичні проекти з трьома країнами — Німеччиною, Нідерландами і Киргизстаном. Нещодавно отримав листа, що “British council” (“Британська рада” — авт.) також хоче організувати у жовтні щось подібне.

Також ми подали два проекти, пов’язані з розвитком Самчиків, для Українського культурного фонду. Хочемо об’єднати сучасне мистецтво й самчиківський розпис, навчити молодих райтерів (графіті-художників — авт.) використовувати ці традиційні мотиви.

 

— Дякую за цікаву розмову.

 

— Запрошую хмельничан з 31 серпня до 2 вересня відвідати фестиваль “Respublica”. Якщо цьогоріч він набуде у Хмельницькому популярності, то наступного разу проведемо ще масштабніший фестиваль. Якісну музику й гарний настрій ми гарантуємо.

Розмовляв Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора й зі сторінки Андрія Зоіна у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *