Соціум

Як не стати жертвою торговців людьми?

Рабство, на жаль, залишається гострою проблемою не лише далекого минулого, а й XXI століття. Так, в Україні щороку понад 200 людей стають жертвами работоргівлі. Щоб не потрапити у тенета злочинців, необхідно хоча б володіти елементарними знаннями. Про те, як зберегти свободу і життя, в понеділок, 30 липня, поблизу головної площі міста розповідали під час Всеукраїнської інформаційної кампанії “Протидій торгівлі людьми”.

Інформаційну акцію в Хмельницькому організували представники коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми спільно з місцевими центрами зайнятості та правоохоронцями. Захід відбувся в ігровому форматі проходження лабіринту. Його глухі кути символізували небезпеки, в які можуть потрапити трудові мігранти. Хмельничани пробували подолати цей лабіринт, ґрунтуючись на власних знаннях. Якщо їх не достатньо, можливі ситуації, які можуть завести людину в сучасне рабство.

“У нашому “Лабіринті можливостей” на кожному кроці чекає провокація: кількість речей, які потрібно покласти у валізу, підписати договір англійською мовою, віддати свій паспорт водію автобуса… Від кожного такого вибору залежить, чи потрапить учасник квесту в зону ризику, — розповідає голова Благодійного фонду “Ксена” Оксана Устинова. — Усі ці дилеми взяті з реального життя. Є розповсюдженою практика, коли водій автобуса збирає у трудових мігрантів паспорти. Проте ні в якому разі не можна віддавати будь-кому свій паспорт, адже його потім можуть і не повернути”.

За словами Оксани Устинової, щороку за офіційною статистикою 200 українців стають жертвами торгівлі людьми. Втім, за інформацією міжнародних організацій, від цього лиха страждає майже тисяча наших співгромадян, причому не лише заробітчани, а й туристи і студенти.

Щоб зробити свою подорож в іншу країну безпечною, потрібно пам’ятати кілька простих правил. Найперше, нікому не можна віддавати свій паспорт і проїзні квитки. Перед виїздом краще зареєструватися на сайті Міністерства закордонних справ України в системі “Друг” за посиланням: friend.mfa.gov.ua. Завдяки цьому під час надзвичайних подій (природних катаклізмів, соціальних заворушень, військових конфліктів) держава зможе надати громадянину України необхідну допомогу. Також на цьому сайті можна знайти корисну інформацію для мандрівників.

Якщо ж ви вирішили працювати в іншій країні, зробіть кілька копій закордонного і внутрішнього паспортів, розкладіть їх у різні кишені. Зателефонуйте рідним або друзям після свого приїзду. Повідомте їм про своє місцезнаходження й не забувайте з ними періодично контактувати.

У будь-якому випадку варто погоджуватися лише на офіційне працевлаштування. Це займе більше часу, але дасть низку переваг. Крім того, у Європейському Союзі суворо карають роботодавців з нелегальними працівниками. Якщо ж роботодавець легко порушує законодавство, варто чекати від нього інших кримінальних дій, які можуть вам зашкодити. Якщо ж ви не впевнені у майбутньому роботодавцеві, купіть ще один телефон і картку, які варто заховати. Це дасть змогу зробити екстрений дзвінок.

У разі небезпеки телефонуйте в посольство України, навіть якщо перебуваєте в іншій країні незаконно. Краще бути депортованим додому, аніж позбутися життя, здоров’я чи волі.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *