Місто і влада

Хмельничани зможуть долучатися до формування міського бюджету

У міській раді представники ГО “Центр UA” провели публічні консультації щодо формату нового бюджетного регламенту міста Хмельницького. Представники влади й громадськості обговорили механізми, які дозволять зробити процес формування бюджету прозорішим.

Кілька місяців тому громадська організація “Хмельницька ініціатива” в рамках проекту “Розбудова прозорості в містах України”, який реалізовує Transparency International, проаналізувала рівень прозорості діяльності Хмельницької міської ради. Результат виявився непоганим. Проте є кілька показників, які можна покращити. Один із таких — створення бюджетного регламенту.

“Процесуально бюджетний регламент не потрібний, проте він допоможе громаді впливати на створення міського бюджету, — розповідає заступник міського голови Володимир Гончарук. — У цьому регламенті немає нічого кардинально нового. Ми в одному документі чітко прописали всі механізми формування бюджету, де визначені дати, до яких громадяни можуть впливати на цей процес, хто й за що відповідатиме. Такі кроки зроблять нашу роботу прозорішою та ефективнішою”.

Координатор ГО “Центр UA” у Хмельницькій області Олег Черненко розповів, що цей документ розроблений спільними зусиллями громадських активістів і міської ради й відкоригований відповідно до бюджетного процесу України.

“У регламенті ми прописали механізми створення робочої групи, яка власне приймає остаточне рішення, яким має бути бюджет перед опрацюванням його депутатами. Це має бути чіткий перелік прізвищ, зокрема, мають бути й заступники міського голови, й безпосередньо розпорядники коштів, — зазначає Олег Черненко. — Також ми врегулювали механізми участі депутатів і громадян у формуванні бюджету. Хочемо, щоб розпорядники коштів на початковому етапі проводили громадські слухання, де хмельничани зможуть надавати свої пропозиції”.

Учасники публічних консультацій особливих зауважень до напрацьованого проекту бюджетного регламенту не висловлювали. Найбільш дискусійним питанням виявилося визначення кінцевих термінів створення робочої групи й подання пропозицій громадськості.

Зокрема, присутні розпорядники коштів зазначили, що формування робочої групи у серпні не є доцільним, адже у цей час немає цифр, якими можна оперувати під час розробки бюджету. Через це члени робочої групи сидітимуть без роботи. Тому сформують робочу групу до 1 вересня. Також вирішили перенести термін прийняття пропозицій від громадян.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *