Без категорії

Через низьку зарплатню кваліфіковані спеціалісти залишають «Хмельницькгаз»

З початку року із ПАТ «Хмельницькгаз» звільнилося 211 працівників. Головною причиною є низький рівень заробітної плати у компанії, який майже на 42 % нижчий, ніж в цілому по енергетичній галузі в Україні та на 45% менший середньої зарплати в енергетиці у Хмельницькій області.

Наразі середня зарплата працівників у «Хмельницькгазі»  становить лише 5,9 тис. грн., тому лише за 2017 рік – 291 працівник залишив газорозподільну компанію.

Сьогодні на підприємстві відкритими залишаються 140 вакансій. Серед них такі спеціальності, як слюсарі з експлуатації та ремонту газового обладнання, електрогазозварники, технічні працівники.

Це найбільш необхідні фахівці для компанії, без яких неможлива повноцінна робота газорозподільної системи. Проте, високий рівень відповідальності, пов’язаний з виконанням газонебезпечних робіт та невідповідний до цього розмір заробітної платні, змушує працівників переходити на більш оплачувану роботу в інші компанії галузі або виїжджати за кордон. В результаті, за 2017 рік відтік кадрів у ПАТ «Хмельницькгаз» перевищив  15,1 %.

«ПАТ «Хмельницькгаз» – стратегічне підприємство області, яке працює у цілодобовому режимі та забезпечує безперебійне та безаварійне транспортування газу споживачам. Тому рівень кваліфікації спеціалістів, досвід роботи на об’єктах підвищеної небезпеки та відповідальність кожного є надзвичайно високими, – зауважує головний інженер Сергій Смолінський. – Сьогодні, особливо перед початком опалювального періоду, ми вкрай стурбовані ситуацією, коли кваліфіковані, з багаторічним досвідом кадри йдуть від нас, а молоді спеціалісти не мають бажання працювати з таким рівнем оплати праці».

Наразі єдиним джерелом фінансування витрат ПАТ “Хмельницькгаз”, в тому числі і фонду оплати праці, є затверджений державним регулятором – НКРЕКП, тариф на розподіл газу.  Однак, ще з початку 2017  року НКРЕКП не переглядало тариф компанії. А неодноразові звернення  з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії держрегулятором були проігноровані. В нинішній складовій тарифу на оплату праці не враховано індекс інфляції та навіть підняття мінімальної зарплати.

Наразі профспілка газових господарств України постійно працює над вирішенням питання підвищення заробітних плат газівникам, адже під загрозою може опинитися проведення опалювального періоду та безперебійне функціонування газорозподільної системи країни.

Наразі із газорозподільних компаній України за 5 місяців року розрахувалися понад 4 тисячі високопрофесійних кадрів.

За інформацією ПАТ “Хмельницькгаз”

One Response

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *