З життя громади

Світлодіодним освітленням місто економитиме енергоресурси

Одним із пріоритетів енергетичної політики Хмельницького є  енергозбереження, зокрема економія електроенергії, що витрачається на освітлення.

Наразі в місті триває заміна ламп розжарювання на світлодіодні, які у 8-12 разів перевищують їх за енергоефективністю і служать значно довше. За інформацією директора комунального підприємства “Міськсвітло” Володимира Пекарського, це дає змогу не лише значно зменшити витрати електроенергії на освітлення та обслуговування електромережі, а й підвищити рівень екологічної безпеки, спростити створення автоматизованих систем керування мережами освітлення і світлосигнальною апаратурою. Цьогоріч з міського бюджету виділено понад чотири мільйони гривень на проведення капітального ремонту вуличного освітлення проспекту Миру, Львівського шосе від районної лікарні до “Катіону” та двох ділянок на вулиці Кам’янецькій. Буде замінено на світлодіодні 700 світильників. У 2018 році замінено майже чотири тисячі ламп, що освітлюють дворові території. Це економитиме щомісяця 25-30%  або 80-100 тисяч кіловат-годин електроенергії, що в перерахунку складає до 282 тисяч гривень. За рік економія фінансових ресурсів міста за енергоспоживання складе понад три мільйони гривень.

За інформацією заступника начальника управління житлово-комунального господарства Наталі Вітковської, на заміну ламп розжарювання на 4206 світлодіодних у багатоквартирному житловому фонді (місця загального користування) торік було витрачено майже 800 тисяч гривень з міського бюджету, що дало економію енергоспоживання 11% кіловат-годин електроенергії.

Ще донедавна існуюча технологія освітлення нашого міста базувалася на широкому використанні ламп розжарювання. І хоча обсяг використання електроенергії з року в рік є майже незмінним, витрати за її споживання, на жаль, зростають. Пов’язане це зі зростанням її вартості. Саме це змушує міську владу шукати шляхи впровадження ефективних засобів економії енергоспоживання, відтак і коштів міського бюджету. Протягом 2016-2017 років місто впроваджувало Програму енергоефективної модернізації внутрішнього та зовнішнього освітлення, розробило та реалізує План дій зі сталого енергетичного розвитку м. Хмельницького на 2016-2025 роки (рішення міської ради від 18 травня 2016 року №10). Програма спрямована на  скорочення значних витрат на утримання внутрішнього та зовнішнього освітлення міста з метою підвищення рівня енергоефективності світлотехнічного обладнання. Документ передбачає проведення повної заміни ламп розжарювання на енергоефективні світлодіодні лампи в будівлях бюджетних установ, адміністративних приміщеннях органів місцевого самоврядування та комунальних підприємствах, у місцях загального користування багатоквартирних будинків, а також у мережах зовнішнього освітлення.

Цьогоріч на світлодіодні лампи в житловому фонді передбачено освоїти понад 800 тисяч гривень. Загалом у Хмельницькому належить замінити до 20 тисяч ламп на світлодіодні. Тому робота в напрямку енергозбереження та енергоощадливості триває.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *