З життя громади

Владислав Гребенюк: “Молодіжний центр — не панацея, а інструмент для розвитку молоді”

На черговій сесії Хмельницької міської ради, 4 липня, депутати ухвалили рішення про створення Молодіжного центру, який працюватиме на вулиці Кам’янецькій, 63. Цей заклад стане платформою для розвитку молодих і активних хмельничан. Про бачення діяльності центру, розвиток молодіжної політики і проекти власної громадської організації розповів голова правління ГО “Молодь за краще майбутнє” Владислав Гребенюк.

— Владиславе, якою ти бачиш роботу Молодіжного центру? Чим він відрізнятиметься від інших закладів для молоді?

— Молодіжний центр не дублюватиме функції інших молодіжних установ. Я бачу його як платформу для роботи. Найперше він має давати можливість і ресурси молодому поколінню втілювати у життя свої задуми.
Коли молоді громадські активісти беруться за власні проекти, то їм зазвичай не вистачає найелементарніших речей — проектора, колонок і власне приміщення. Тому Молодіжний центр і стане цією платформою для нових знайомств і передачі досвіду. Навіть якщо молодь хоче зробити щось корисне, але ще не знає, як правильно, там їй допоможуть порадами. Крім того, з часом він має зосередитися на допомозі громадським організаціям в написанні грантів і реалізації важливих для Хмельницького проектів.
Переконаний, що найголовніше завдання — це все ж таки передача досвіду. Мене надзвичайно надихає на нову роботу, коли бачу, як зростають молоді волонтери, як вони починають реалізовувати свої ідеї, розвивають ораторські здібності і просто отримують віру у власні сили.
Також Молодіжний центр стане місцем для проведення цікавих молодіжних заходів у місті. Заплановано, що тут проводитимуться різноманітні тренінги, форуми, майстер-класи, творчі вечори, тобто те, що цікавить молодь. Для таких заходів є величезна зала, яка раніше слугувала торговим приміщенням для міні-маркету, тож місця вистачить для різних потреб.

— Коли центр запрацює?

— Думаю, що повноцінно він почне діяти у першій половині наступного року. Приміщення, виділене міською радою, потрібно привести до належного стану, щоб молодь мала комфортне місце для розвитку. Нині там тривають ремонтні роботи (на фото).
Крім того, потрібно сформувати структуру Молодіжного центру. Думаю, що оптимальна кількість працівників — 12-13 людей. Втім найбільше потрібні керівник, два адміністратори, прес-секретар і людина, яка писатиме гранти, а далі — покаже час.
Надзвичайно важливо, що заклад став комунальним, адже самотужки молодіжні громадські організації не зможуть його утримувати. Важким питанням, з яким свого часу стикався клуб розвитку молоді, створений ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”, є сплата комунальних послуг, особливо взимку. Більше того, якщо центр буде закріплений за конкретною громадською організацією, то після її ліквідації може зникнути й сам Молодіжний центр.

— Після часткового замороження роботи “Хмельницького молодіжного клубу розвитку” “Молодь за краще майбутнє” залишилася чи не найбільшою молодіжною громадською організацією міста. Розкажи про її роботу.

— Свого часу в “Хмельницькому молодіжному клубі розвитку” я намагався передавати активній молоді знання та навички для реалізації власних проектів. Цю практику переніс у власну організацію. Нині в ГО “Молодь за краще майбутнє” об’єднали понад 40 активних людей, які долучаються не лише до міських і обласних заходів, а й до всеукраїнських. Це різноманітні пробіги, волонтерство на концертах і фестивалях, а також організація масштабних подій.
Наразі в громадській організації працюємо у напрямках розвитку волонтерського руху, навчання лідерських навичок, культурно-освітніх обмінів. Крім того, намагаємося виконувати превентивну функцію, тобто допомагаємо поліції працювати з молоддю, щоб попередити вчинення можливих правопорушень, показати новому поколінню приклад здорового способу життя. До цієї роботи стараємося залучати максимальну кількість шкіл і вищих навчальних закладів.

— Які проекти нині реалізуєте?

— Ми розробили дорожню мапу проектів, які б хотіли втілити в життя. Поки літо й у молоді є багато вільного часу, необхідно її максимально залучати. Нині займаємося проектом “Активність починається з тебе”, який впроваджується за підтримки Інноваційного фонду з питань взаємодії поліції з громадою на засадах партнерства Проекту підтримки підготовки поліцейських (PTAP), що реалізовується в Україні компанією “Агрітім Канада Консалтинг Лтд” за фінансової підтримки уряду Канади. В його рамках проведемо десять нестандартних заходів, які зможуть підвищити рівень комунікації між молоддю й поліцією. Так, спільно з представниками патрульної поліції проводитимемо “живі бібліотеки”, ночі у бібліотеці та квести. Зокрема, під час таких ігор патрульні даватимуть учасникам завдання, а потім розповідатимуть, як насправді воно виглядає у житті.
Також упродовж двох місяців плануємо проводити різноманітні творчі вечори, “тролейбусники” і навіть пікніки, адже ніщо не зближує людей так, як тепле, відверте спілкування. Завдяки неформальним заходам з’являється можливість зацікавити молодь волонтерством і роботою у громадській організації.
Надалі з активних учасників таких зустрічей хочемо створити робочу групу, яка самотужки зможе організовувати різноманітні проекти. Наша ж громадська організація стане їх ментором.
У перспективі плануємо створити партнерську мережу серед різноманітних навчальних закладів. Її учасники під час роботи зможуть здобути низку компетенцій, які знадобляться в сучасному житті. Тобто наша мета — не просто провести якийсь цікавий захід, а навчити молодь робити це самотужки.

— Тобто головним завданням ГО “Молодь за краще майбутнє” є виховання активної та свідомої молоді?

— На телебаченні та в громадському транспорті часто можна почути, що країні не вистачає нових лідерів. Проте їх не буде, якщо ми не активуємо молодь і не направимо її в потрібне русло. Молодь — це не лише майбутнє, а й сьогодення: якщо молоде покоління активне, намагається реалізовувати свої ідеї, до його думки прислуховуються, то ми маємо таке ж прогресивне суспільство. Саме у цьому я бачу сенс своєї роботи.

— На твою думку, як варто розвивати молодіжну політику Хмельницького?

— Важко однозначно відповісти на це запитання, адже існують різні підходи до формування якісної молодіжної політики. Особисто я переконаний, що громадські організації мають відігравати тут ключову роль. Вони повинні працювати, як сито, пропускаючи через себе якомога більше людей. Так можна виокремити дійсно активну, талановиту молодь, якій надалі варто допомагати розвиватися, адже саме вона впливатиме на наше місто і країну.
Так, нещодавно у Хмельницькому трапилася цікава подія: вихідці з ГО “Молодь за краще майбутнє” заснували власну організацію “Спалах”. Приємно бачити, що молоді люди, набувши потрібних компетенцій у нашій громадській організації, вирішили створити щось своє. Переконаний, що таких організацій у майбутньому ставатиме дедалі більше. А нам залишається створити гарне підґрунтя для їхнього розвитку.

— Маємо приклади, коли деякі громадські активісти йдуть зі сфери молодіжної політики в інші галузі. Найближчим часом не плануєш змінювати сферу інтересів?

— Мені досі цікаво займатися питаннями молоді, ще хочеться багато зробити для розвитку молодіжного життя міста. Крім того, відкриття Молодіжного центру стане ковтком свіжого повітря в Хмельницькому. Є гарні приклади роботи подібних центрів у інших містах і країнах, хочеться адаптувати це й у нас, створити щось нове.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото зі сторінки Владислава Гребенюка у Фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *