Соціум

Життя в об’єднаних територіальних громадах стане безпечнішим

Сьогодні, 5 липня, в Агенції сталого розвитку “Астар” стартувала Школа соціальних перемовників, до якої долучилися представники об’єднаних територіальних громад області. Мета проекту — покращити життя у громадах і створити інститут посередників між громадянами й правоохоронцями для вирішення конфліктних ситуацій.

За словами координатора всеукраїнського проекту “Інститут соціальних перемовників”, в рамках якого проводиться Школа, Роксолани Іванової, соціальні перемовники — це люди, які хочуть зробити свої територіальні громади безпечнішими шляхом урегулювання побутових і соціальних конфліктів. Вони не лише допомагають поліції, а й стають посередниками між громадою і правоохоронцями.

“Поліція не завжди знає, що потрібно громадськості, — розповідає Роксолана Іванова. — Соціальні перемовники стають радниками правоохоронних органів, щоб ті могли краще розуміти проблеми й потреби територіальних громад, на що найперше їм варто звертати увагу. Крім того, отримавши необхідні правові знання, соціальні перемовники можуть допомогти громадянам вирішувати конфлікти або роз’яснювати, куди і як варто звертатися з нагальними проблемами”.

У Школі соціальних перемовників навчання проходитимуть 32 мешканці хмельницьких ОТГ. Представники проекту ретельно відбирали всіх учасників, щоб знайти дійсно вмотивованих людей. Навчання складатиметься з трьох модулів.

Перші заняття мали більше теоретичний характер. Учасникам проекту пояснили, що означає бути соціальним перемовником, і познайомили їх із закордонним досвідом впровадження такого інституту. Крім того, їх розповіли деталі нормативно-правової бази, повноважень правоохоронних органів і органів влади.

Наступні два модулі матимуть практичне спрямування. У перспективі представники проекту будуть ініціювати зміни до законодавства України у сфері врегулювання стосунків громадян і правоохоронців.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *