Соціум

“Первинка” — ключова в медичній реформі

Хмельницькі Центри первинної медико-санітарної допомоги №№1 та 2 — серед перших в Україні підписали договори з Національною службою здоров’я і з 1 липня фінансуватимуться за новою моделлю та надаватимуть медичні послуги згідно з новим переліком. Про ці та інші питання роботи закладів в умовах медичної реформи розмовляємо з головним лікарем Центру ПМСД №2, депутатом міської ради Людмилою ГОЛОВКО.

— Людмило Леонтіївно, що зміниться для медичних закладів первинного рівня з 1 липня?
— Усі медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу, почнуть отримувати фінансування за новою схемою, тобто “гроші підуть за пацієнтом”.

— На чому сьогодні зосереджуєте свою роботу?
— Продовжуємо укладати декларації з пацієнтами. Вони можуть це зробити в будь-якому зручному місці. Реєстрація місця проживання для вибору сімейної амбулаторії та лікаря значення не має. Декларація (угода з лікарем), яку пацієнт підпише, — це підтвердження того, у якого медика він хоче обслуговуватись. Так він каже державі (Національній службі здоров’я), що вона повинна платити за пацієнта конкретному медзакладу. Якщо вам не сподобався лікар, ви знайшли кращого чи просто переїхали, можете укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. Попередню угоду скасовувати не треба, просто укладайте нову з іншим лікарем, а система автоматично ці зміни зафіксує.

— Скільки пацієнтів може набрати один лікар “первинки”?
— Максимально рекомендована кількість пацієнтів для сімейного лікаря — 1800, для лікаря-терапевта — 2000, педіатра — 900. Але без меддопомоги не залишиться ніхто. Це питання контролюватиме Національна служба здоров’я.

— З чим можна буде звертатися до обраного лікаря?
— Терапевти, педіатри та сімейні лікарі спостерігатимуть за станом здоров’я дорослого пацієнта чи дитини, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найпоширеніші хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани. Вони вестимуть пацієнтів із хронічними захворюваннями і станами. За потреби лікар дасть направлення на діагностику та лікування до фахівця вторинної чи третинної допомоги у разі необхідності — лора, ендокринолога, хірурга тощо або консультуватиметься з ним щодо вашого лікування. В їхні обов’язки входять також вакцинація відповідно до календаря профілактичних щеплень, інформування про незвичайну реакцію на них. Саме ці послуги для пацієнта 100% оплачує держава. Також медики повинні консультувати пацієнта, щоб допомогти йому усунути чи зменшити звички та поведінку, ризиковану для здоров’я (алкоголь, тютюн, інші психоактивні речовини, ризиковані статеві стосунки, нездорове харчування, недостатня фізична активність тощо) та формувати навички здорового способу життя. Лікар “первинки” має надавати окремі послуги паліативної допомоги пацієнтам будь-якого віку. Зокрема регулярно оцінювати стан важко хворого пацієнта й звертати увагу на його потреби, оцінювати рівень болю та лікування больового синдрому. Лікар отримує право призначати такому пацієнту наркотичні засоби та психотропні речовини тощо. Якщо лікар “первинки” відсутній чи у відпустці, він повинен забезпечити пацієнтові доступність до медпослуг, залучивши іншого фахівця.

— Первинна допомога раніше надавалася як за місцем, де лікар проводить прийом, так і за викликом. Чи зміниться цей порядок?
— Первинна меддопомога надається під час особистого прийому пацієнта за місцем, де приймає лікар. Але виклик лікаря додому ніхто не скасовує, бо він є складовою медичної послуги, яка оплачується державою. Лікар має діяти за ситуацією щодо кожного конкретного випадку і кожного пацієнта. Тобто виїзд буде за свідомим медичним рішенням лікаря.

— Людмило Леонтіївно, на вашу думку, чого найбільше чекають від реформи люди?
— Не помилюся, коли скажу, що пацієнти найбільше, як, до речі, і медики, переживають за якість надання послуг. Але не лише лікарі мають про це дбати. У пацієнтів свої обов’язки: виконувати всі медичні приписи лікарів або правила внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я.
Наразі прошу хмельничан не зволікати з обранням лікаря. Адже держава з 1 липня почне виділяти адресне фінансування на пацієнтів, які уклали декларації. Ці кошти більші, аніж ті, що будуть виділятися за старим порядком. Крім того, потрібно розуміти, що міський бюджет не буде утримувати амбулаторні заклади, їх фінансуватиме Національна служба здоров’я.
Відтак чим менше підписаних декларацій, тим менше надійде коштів від держави і менше можливостей отримати медичні послуги.
Розмовляла Вікторія Стандрійчук
Фото Миколи шафінського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *