Культура

Діти вийшли на роботу

Незважаючи на негоду минулої суботи, хмельницькі діти вийшли на роботу. Так, у парку ім. Т.Шевченка пообіді стартував міжнародний дитячий проект “Місто професій”, який вже вп’яте реалізовується в Україні, зокрема і в Хмельницькому. Захід відбувся за ініціативи міської ради.

Метою проекту є надання можливості малечі реалізувати свій потенціал. Тобто, ознайомившись аж із 70 професіями, які представляли в рамках проекту, дитина могла практично виявити нахили до певного ремесла. Юні хмельничани пройшли випробний термін працевлаштування за професіями: рятувальник, пожежник, кінолог, поліцейський, лікар, соціальний працівник, криміналіст, будівельник, агроном, діджей, автослюсар, продавець, кухар, банкір, актор, модель, кравець…., а цьогоріч додалася ще й професія лісоруба. А ще новачки в освоюванні професій дізналися, що таке справжня заробітна плата, навчилися її раціонально витрачати. За кожен умовний трудодень — виконання завдань на певній ділянці.

Усі навики, які отримували діти при влаштуванні на роботу від досвідченіших працівників, допоможуть їм і у буденному житті. Наприклад, засвоюючи професію лікаря, в ігровій формі вчилися закапувати очі, вимірювати тиск тощо. Тепер юні хмельничани знають, як пекти хліб, замісити тісто, класти цеглу на розчин з цементу, піску та води, гасити пожежу, приручати і навчати команд вівчарок, варіювати музично на пульті діджеїв, позувати й ходити з рівними спинами, як моделі, рахувати гроші, надавати першу медичну допомогу…

А ще новачки в освоюванні професій дізналися, що таке справжня заробітна плата, навчилися її раціонально витрачати. За кожен умовний трудодень — виконання завдань на певній ділянці “Міста професій” діти отримували іграшкові гроші, за які могли придбати реальні солодощі та необхідні для школи канцелярські товари у спеціальній крамниці.

Крім того, юні працівники перед влаштуванням на роботу отримали спеціальні паспорти. Тепер знають — без документа на роботу не потрапиш, усе має бути легально!

Дорослим же можна було потрапити в “Місто професій” лише в супроводі дітей.

Звісно, малеча тут не лише працювала, а й розважалася. Встигли нафотографуватися у професійних уніформах, реально випробувати дорослі речі, навіть зброю навчилися збирати та розбирати… — було дуже весело!

Обрав професію кінолога, бо люблю собак, свою вдома теж треную. Було дуже цікаво, коли представники Національної гвардії розповідали про різні випадки своєї роботи. Виявляється, розумні собаки можуть шукати вибухівку, наркотики, захищати від озброєного суперника… А зі мною службовий пес був дружелюбним, навіть сфотографувалися разом, я його погладив”, — розповідає Євген Дудар, котрий прийшов на свято з сестрою та батьками.

У “Місті професій” працювала лікарем та поваром. Ці професії можна сумістити в реальному житті, адже кожна дівчинка має гарно готувати і вміти допомогти хворому”, — вважає Аліна Моцна.

Раніше я бачив, як тато на дачі спилює старі дерева, але електропилу ніколи до рук не брав. А сьогодні, освоївши професію лісоруба, з допомогою професіоналів розпиляв дерево. Нині деревина потрібна скрізь, тому заготовляти її — актуальна професія. Разом з тим дуже небезпечна, адже навіть неправильний кут, під яким спилюється дерево, може стати фатальною помилкою. Тому треба бути пильним і обережним”, — розповідає найстарший робітник “Міста професій” — сімнадцятирічний Сашко Мельничук.

Ірина САЛІЙ

Фото Сергія АНІСЬКОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *