З життя громади

Відтепер хмельничани можуть легко позбутися небезпечних відходів

У місті запрацювала міська програма збору небезпечних відходів — батарейок, люмінесцентних ламп, ртутних термометрів… Раз на місяць впродовж дня з 9.00 до 19.00 кожному мікрорайоні їх прийматиме спеціальний автобус. Екобус презентували минулої п’ятниці біля ТЦ “Дитячий світ”, де він вперше зібрав небезпечні відходи.

  Багато людей звикли викидати батарейки й акумулятори, люмінесцентні лампи, відпрацьовані фільтри, фарби і навіть ртутні термометри у звичайний смітник. Через незнання або байдужість такі дії завдають непоправної шкоди екології, а отже — кожному з нас. Небезпечні відходи у жодному разі не можна викидати у звичайний смітник, адже вони потребують спеціальної утилізації.

Саме небезпечні відходи сприяють виникненню важких захворювань у людей. Лише одна батарейка забруднює 400 літрів води та 20 квадратних метрів ґрунту. Для того, щоб подібне шкідливе сміття розклалося, знадобиться майже 100 років.

Проте у рамках програми Розумне довкілля всі небезпечні відходи збиратиме екобус. Після цього комунальне підприємство Спецкомунтранс передаватиме їх ТОВ Науково-виробниче підприємство Укрекопромпроект, з яким міська рада уклала відповідний договір.

Минулого року ми презентували програму “Розумне довкілля”, яка складається з низки заходів: збору небезпечних відходів, створення підземних смітників, сортування сміття у школах і будівництва сміттєпереробного заводу. Запуск екобуса зробить довкілля нашого міста чистішим, — розповідає міський голова Олександр Симчишин. — Він прийматиме у кожному мікрорайоні міста відходи нашої життєдіяльності, які завдають шкоди довкіллю й мають тривалий період розпаду. Здавши небезпечні відходи можна отримати у подарунок магнітик. Тож хмельничанам варто слідкувати за розкладом роботи цього автобуса на сайті міської ради та в засобах масової інформації”.

Отож, екобус приймає від населення батарейки та акумулятори, люмінесцентні лампи, термометри та ртутьвмісні матеріали, фарби, клеї, розчинники з тарою, відпрацьовані фільтри, миючі засоби, побутову хімію (з тарою) і медикаменти. Також у планах почати збір електротехніки.

Графік роботи у мікрорайонах з 9.00 до 19.00:

Ружична (вул. Кам’янецька, 170, “Пан диван”) — перша п’ятниця місяця;

Лезневе (магазин “Економ) — друга п’ятниця місяця;

Книжківці (вул. Карбишева, клуб) — третя п’ятниця місяця;

Гречани (зупинка “Олімпійська”, ринок) — перша субота місяця;

Південно-Західний (магазин “Економ”) — друга субота місяця;

Дубове (вул. Гастела, ДНЗ №1) — третя субота місяця;

Ракове (вул. Гарнізонна, магазин “Контакт”) — четверта субота місяця;

Виставка (“Сілістра”) перша неділя місяця;

Заріччя (кафе Старий млин”) — друга неділя місяця;

Озерна (магазин “Дана”) — третя неділя місяця;

Центр (ТЦ “Дитячий світ”) — четверта неділя місяця.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *