Соціум

Команда хмельничан — у двадцятці фіналістів конкурсу Open Data Challenge

До перемоги зовсім не далеко. Тож вболіваймо за наш проект і тих, хто його реалізовуватиме, адже їх робота — на благо всіх мешканців міста!

Правду кажуть, що найлегше народити ідею. Набагато складніше втілити її в життя. Але досягти можна багато, якщо дуже цього прагнути. Зрештою, колектив ентузіастів КП “Хмельницькінфоцентр” та комунальна установа “Агенція розвитку Хмельницького” доводить власним прикладом, що ідея плюс наполегливість обов’язково призведуть до успіху.

Проект стартапу  MyCity — це спільні напрацювання команди ентузіастів Дмитра Широкого (лідер команди), Сергія Матвійчука (керівник проекту), Валентини Андріїшиної (менеджер), Володимира Швеця, Максима Медведчука (програмісти), Вадима Степка (системний адміністратор), Лесі Герасимчук та Лілії Курій (PR-проекту та формування англомовної версії). Промоніторивши інформаційний простір, вони виступили ініціаторами створення нового креативного проекту (такого в Україні ще не було!), використавши потенціал і можливості відкритих даних міської ради. Розроблений ІТ-продукт (веб-сервіс) дозволить пересічним хмельничанам отримувати в електронному вигляді з відкритих джерел інформаційні та адміністративні послуги. І для цього не потрібно буде ходити різними інстанціями, навіть вдаватися до пошуків в Інтернеті, їх можна буде отримати в особистому кабінеті мешканця.

“Конкурс Open Data Challenge цікавий та досить престижний. Конкурс в Україні проводиться вдруге й організований проектом TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах за сприяння Державне агентство з питань електронного урядування України та у партнерстві з Фонд Східна Європа та 1991 Open Data Incubator. Щороку кількість охочих взяти в ньому участь збільшується, — розповідає директор КП “Хмельницькінфоцентр” та керівник проекту Сергій Матвійчук. — Цьогоріч, до прикладу, було подано 190 заявок з 27 міст України. На першому етапі після відбору проектів наша команда потрапила в тридцятку кращих. Потім ми опинилися серед 25 щасливчиків і поїхали до Києва. Солідне журі з представників різних інституцій, які виступали експертами проектів стартапів, підтримали MyCity. Тепер ми в двадцятці фіналістів. Найвідповідальніший етап — попереду… Тішить, що маємо всебічну підтримку нашого проекту міською владою”.

Валентина Андріїшина після вручення диплому фіналіста.

Наразі команда фіналістів-хмельничан проходить чотиримісячну інкубаційну навчальну програму з обов’язковими домашніми завданнями, що триватиме до вересня. В ході занять конкурсантів навчають не тільки вміло представляти проект, а й правильно побудувати його бізнес-модель. Досить корисним є також опанування освітнім курсом з дизайну мислення — найуспішнішою світовою методикою для створення інновацій з меншими витратами. Метод відкриває інструменти до вирішення складних проблем та створення інновацій.

“Ми вперше беремо участь у такому престижному конкурсі на національному рівні, — ділиться менеджер проекту Валентина Андріїшина. — Відповідальність — колосальна. Це відчуває кожен член команди. Тим паче, що представляємо муніципалітет міста. До речі, лише Хмельницький та Львів подали проекти від муніципалітетів, решта учасників — громадські організації. Звичайно,у нас є дуже велике бажання бути серед п’яти переможців конкурсу, отримавши національне визнання і грошову винагороду. Цьогоріч призовий фонд конкурсу, до речі, більший торішнього й складає 2,5 мільйона гривень. Але для нас наразі дуже важливо прокачати свою ідею на інкубаційній навчальній програмі для зростання нашого проекту та національного визнання…”

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

На фото: Сергій Матвійчук, Дмитро Широкий, Валентина Андріїшина під час роботи над проектом в офісі 1991 Open Data Incubator. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *