Соціум

Медзаклади міста уклали договори з Національною службою здоров’я

З 2017 року в Україні розпочали реформувати медицину. Зміни в системі охорони здоров’я стартували з первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Тобто з сімейних лікарів, дільничних терапевтів та педіатрів. У Хмельницькому створено два центри ПМСД. Адміністрація Центру №1 — на вулиці Гречка, 12, в колишній філії дитячої поліклініки, а №2 — на Подільській, 54, у приміщенні поліклініки №1. Лікарі приймають у 23 амбулаторіях. Деякі з них у приміщеннях поліклінік, інші відокремлені та максимально наближені до населення. Про те, як працює нова система медичного обслуговування у нашому місті, розмовляємо з начальником управління охорони здоров’я Борисом ТКАЧЕМ.

— Борисе Васильовичу, яка ситуація з підписанням декларацій із сімейними лікарями?
— Станом на 6 червня підписано 62 тисячі угод з сімейними лікарями, це приблизно 24-25% усього населення Хмельницького. Загалом це непоганий результат, ми рухаємося далі. Паралельно вже укладено договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і це дає нам право на отримання фінансування за новою моделлю.

— Які вимоги виконано, аби отримати можливість фінансуватися за новим механізмом?
— Медичні заклади міста перетворено в некомерційні комунальні підприємства. Також виконано одну з важливих передумов роботи їх з НСЗУ — підключення до електронної системи охорони здоров’я. Весь документообіг відбуватиметься в електронній формі. У системі відображені всі місця надання медичної допомоги, уповноважені особи та медичні працівники, залучені до виконання договору. Також дотримано всіх вимог щодо закладів надання первинної допомоги, зокрема, устаткування відповідно до табелю оснащення, наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики тощо.

— З 1 липня заклади первинної допомоги почнуть працювати за новими правилами.
— Так, вперше сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають чіткий перелік послуг, які вони надаватимуть, а держава оплачуватиме ці послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів.
До послуг лікаря первинної медичної допомоги належать робота для запобігання хвороб, зокрема профілактичні огляди пацієнтів із семи груп ризику, вісім основних аналізів і досліджень, профілактичні щеплення, діагностика та лікування найпоширеніших хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, спостереження неускладненої вагітності та супровід хронічних хворих.
Повний перелік послуг, які надаються пацієнтам безоплатно в межах програми державних фінансових гарантій, міститься у наказі Міністерства охорони здоров’я.

— Борисе Васильовичу, як оплачуватимуться послуги закладів з надання первинної допомоги?
— НСЗУ буде оплачувати ці послуги за принципом капітації. Це механізм оплати медичних послуг, коли заклад отримує встановлену суму за кожного пацієнта, незалежно від того, чи звертається він за медичними послугами. Капітація оплачується не з кишені пацієнта, а із загальних податків, які він сплатив у державний бюджет.
Базовий тариф за пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, складає 370 гривень. До тарифу застосовуються вікові коефіцієнти. Для дитини віком до п’яти років — коефіцієнт 4, тобто оплата педіатру складатиме 1480 гривень за дитину в рік. Для дітей від шести до 17 років визначено коефіцієнт 2,2 — 814 гривень. Для дорослих від 18 до 39 років — коефіцієнт 1 (370 гривень). Для дорослих від 40 до 64 років — коефіцієнт 1,2 (444 гривень), а для людей віком понад 65 років — коефіцієнт 2 (740 гривень).

— Яке фінансування держава передбачила для тих, хто ще не підписав угоди з лікарем?
— Вони потрапляють в так званий червоний список. До кінця 2018 року заклади первинної медичної допомоги отримуватимуть на них по 240 гривень як за умовного пацієнта, який теоретично проживає на території обслуговування закладу, але ще не уклав декларацію про вибір лікаря. Хочу заспокоїти громадян, що оформлення взаємин з лікарем триватиме до кінця 2018 року.
Розмовляла Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *