Спорт

Перший чемпіонат з петанку серед освітян

У  парку ім. Івана Франка відбувся міський чемпіонат з петанку, до якого долучилися хмельницькі освітяни. Крім того, на змагання завітала французька делегація шанувальників цієї гри.

Петанк — досить новий для України вид спорту, який лише починає набувати популярність у нашій країні. Втім ця гра у сучасній формі виникла ще 1907 року в Провансі, на півдні Франції. Це водночас спокійна й азартна гра. Нею можуть займатися люди будь-якого віку та стану здоров’я.

Суть гри доволі проста — стоячи у середині кола, необхідно кинути порожнисті металеві кульки якомога ближче до маленької дерев’яної. У петанк, як правило, грають на твердому ґрунті або гравії. Втім також можна займатися ним на траві, піску чи асфальті.

За словами керівника Хмельницького обласного Відокремленого підрозділу Федерації петанку України Павла Білецького, ця спортивна гра стрімко розвивається у нашому місті. Зокрема, у Хмельницькому існує єдиний спортивний клуб з петанку — NUKRA. У його назві географічні поняття: Нормандія, Україна.

До нас на чемпіонат завітав голова гуманітарної асоціації “Нормандія Україна” Гі Дюпон разом із французькою делегацією. Саме він ще 1997 року вперше привіз пентанк у Хмельницький, — розповідає Павло Білецький. — З того часу гра розвивається у місті. Її гарно сприймають діти, тому ми залучаємо школярів до занять петанком. Нині ж вирішили провести чемпіонат саме для вчителів, для яких подібні заходи вкрай рідко організовуються. Нашою ідеєю вже зацікавилися у Харкові та Києві”.

Участь у чемпіонаті взяли представники шести хмельницьких шкіл. У кожній команді — три учасники. Грали по 20 хвилин до 13 очок. У напруженій боротьбі перемогу виборола команда СЗОШ №9. Саме вчителі цієї школи отримали гран-прі Гі Дюпона і кубок міської ради.

Розвивати петанк у школі почали власноруч — разом із дітьми зробили невеличкий майданчик, а Павло Білецький надав нам необхідний інвентар. У результаті наші учениці стали призерами міського чемпіонату, а нині перемогу вибороли ми, — ділиться капітан команди Валентин Свинарчук. — Це було непросто, адже конкуренти грали на високому рівні. Особливо сильними виявилися педагоги колегіуму №16 імені Володимира Козубняка.

Відповідно друге й третє місце посіли команди колегіуму №16 імені Володимира Козубняка й загальноосвітньої санаторної школи-інтернат І-ІІІ ступенів №2. На четвертій сходинці опинилися СЗОШ №7.

До речі, напередодні чемпіонату з французькою делегацією зустрівся Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. Окрім Гі Дюпона, у міську раду завітали представники муніципалітету містечка Сен-Мартен-на-Бюно. Зокрема, його мер Мішель Вьяр. Міський голова поспілкувався з гостями про співпрацю у сфері спорту й популяризацію петанку в Хмельницькому.

Для нас це новий вид спорту. Ми вже почали популяризувати його в школах. На наступний навчальний рік плануємо придбати за бюджетні кошти знаряддя для гри у петанк. Коли ми його розвинемо у місті на достатньому рівні, обов’язково проведемо товариську гру Україна — Франція, — зазначив Олександр Симчишин.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *