Соціум

В Україні хочуть легалізувати важкі наркотики?..

Міністерство охорони здоров’я України розглядає можливість збільшення доз низки наркотичних засобів, які можуть зберігати громадяни. Втім є побоювання, що такий крок може стати прихованою легалізацією наркотиків. Саме про це сьогодні, 11 червня, під час прес-конференції розповів власник “СВ-Клубу”, керівник програми з профілактики вживання наркотиків “Нарконон” Віктор Вікарчук, який долучився до обговорення неоднозначного наказу Міністерства.

В Україні існують норми зберігання наркотичних речовин. Кожен з наркотиків має власну “дозволену” дозу. Наприклад, якщо у громадянина знаходять до п’яти грам канабісу, то йому загрожує лише адміністративна відповідальність. Якщо норма перевищена — тоді кримінальна.

Проект наказу Міністерства охорони здоров’я України “Про зміну норм використання наркотичних засобів” передбачає, що громадяни нестимуть лише адміністративну відповідальність за зберігання значно більшої кількості наркотиків. Згідно з ним українці можуть зберігати до 25 грам канабісу, тобто 12,5 дози порівняно з двома нинішніми. Проблема в тому, що збільшенню дозволених доз підлягають важкі наркотики — героїн, кокаїн і метадон.

За словами Віктора Вікарчука, однією з мотивацій прийняття такого наказу є зменшити насичення України наркотиками й криміналізованість населення, щоб людей не саджали до в’язниці за вживання. Крім того, його прийняття приведе вітчизняне законодавство до європейського. Але ця благородна мета під собою має низку підводних каменів.

“Ті, хто лобіює прийняття цього наказу, стверджує, якщо у людини знаходять трішки більше наркотиків, аніж дозволено, її ув’язнюють. Але це не зовсім правда. Згідно з чинним законодавством, громадянин має право сказати на суді, що він зберігав їх для власного вживання й хоче пройти лікування від наркотичної залежності, тоді його ніхто не кине за грати, — розповідає Віктор Вікарчук. — Але якщо людина зможе зберігати при собі значно більше наркотиків, то про яку боротьбу з наркоторгівлею може йти мова? Навпаки цей крок зробить заборонені препарати доступнішими для дітей. Під час антинаркотичних лекцій у школах вже чули, що деякі учні або хоча б раз вживали легкі наркотики, або їм їх пропонували. 12,5 дози, які хочуть приховано легалізувати, можна обкурити цілий клас”.

Він підкреслив: найстрашніше, що поряд з легкими наркотиками протягують важкі. Так, кількість героїну хочуть збільшити з 0,1 дози до 10, кокаїну — з 0,15 до 7 доз, а метадону — з 0,20 до 1,25 дози. Це, на переконання Віктора Вікарчука, може знищити Україну, адже, за лише офіційною статистикою, в країні нині живе понад півмільйона наркозалежних. Прихована легалізація може збільшити їхню кількість в рази.

“Лобіює це питання Глобальний фонд, який займається лікуванням людей з ВІЛ/СНІД, туберкульозом. Щодо цієї їхньої роботи немає жодних нарікань, але питання наркотиків може катастрофічно вплинути на державу, знищити ціле покоління. Крім того, Глобальний фонд пропонує запровадити у нас метадонозамісну терапію, під час якої замість одного наркотику людині дають інший — метадон. Він надзвичайно швидко викликає залежність і негативно вливає на мозок”, — наголосив Віктор Вікарчук.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *