Соціум

Без смороду й пацюків: у місті відкрили два підземні смітники

Сьогодні, 8 червня, представники міської влади і комунальники презентували новий підхід до поводження з побутовими відходами. На вулиці Гагаріна неподалік обласної філармонії та на вулиці Соборній біля “Укрсоцбанку” встановили перші підземні контейнери.

Міський голова Олександр Симчишин під час демонстрації підземного смітника на вулиці Гагаріна розповів, що з міського бюджету виділили один мільйон гривень, щоб встановити чотири підземні контейнери. Вартість такого сучасного смітника становить 250 тисяч гривень, що не набагато більше за облаштування звичайного, який відповідатиме сучасним вимогам. Крім того, підземний контейнер має місткість три куби, чим фактично замінює три євроконтейнери. Таку технологію наше місто взяло на озброєння чи не першим в Україні.

“Наразі обираємо місця, де встановимо ще два підземні контейнери. Швидше за все, один із них буде на вулиці Грушевського, — каже Олександр Симчишин. — Наступного року ми продовжимо практику облаштування підземних смітників. Найперше в центральній частині міста. Саме підземні контейнери не шкодять естетиці вулиць своїм виглядом, не смердять і не порушують санітарних норм”.

Також міський голова зазначив, щоб не витрачати додаткові кошти на покупку спецавтомобілів, як це робили в інших містах, було прийнято рішення придбати у лізинг в компанії “Автек” універсальний сміттєвоз, котрий водночас може працювати з підземними і наземними контейнерами.

“Хмельницький став першим містом в Україні, яке застосовує таку технологію. Такий підземний контейнер відрізняється від решти швидше не новою технологією збору сміття, а дружнім ставленням до довкілля, — зазначає генеральний директор компанії “Автек” Сергій Кобелінський. — Контейнери мають герметичну конструкцію, що гарантує відсутність неприємного запаху чи появу пацюків. Хіба що щура туди хтось навмисно кине”.

Місце, де встановлений підземний смітник, облаштували камерами відеоспостереження. Несумлінні громадяни, які викидатимуть сміття не у призначене місце, будуть за це відповідати перед законом.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *