Соціум

Василь Новачок: “831 багатоповерхівка тепер з управителями”

Виконком Хмельницької міської ради затвердив управителів для багатоквартирних будинків, які раніше працювали з ЖЕКами, не утворили ОСББ та не визначилися самостійно, хто ж їх обслуговуватиме. Процедура розкриття конвертів з пропозиціями, поданими на конкурс, відбулася 23 травня. Про це детальніше розповідає начальник міського управління житлово-комунального господарства Василь НОВАЧОК.

— Василю Пилиповичу, конкурс управителів позаду. Які маємо результати?

— Нагадаю, що, готуючись до конкурсу управителя, ми сформували 11 різних лотів для 833 багатоповерхівок. Об’єкти конкурсу різнилися за кількістю будинків. У найбільшому — 181 багатоповерхівка, у найменшому — лише 2. Робили це, керуючись територіальним принципом. У ході оголошеного конкурсу отримали пропозиції від семи наших муніципальних компаній (колишніх ЖЕКів, а нині УМК) та двох іногородніх приватних профільних структур. За результатами конкурсу всі УМК, крім “Заріччя” та ЖКК “Будівельник”, виграли лоти, які обслуговували до цього та на які претендували. Управляюча муніципальна компанія “Заріччя” програла свій лот київській “Керуючій компанії “ДомКом”.

— Яка складова тарифу компанії-переможця виявилася меншою?

— Іногородня профільна структура суттєво знизила тариф на управління будинком і тому конкурсна комісія визнала її перемогу. Згідно з документами, представленими на розгляд конкурсної комісії, накладні витрати “Керуючої компанії “ДомКом” на 50% менші, ніж УМК “Заріччя”. Зокрема, компанія-переможець заклала в плату за управління 30% на адміністративні витрати, тоді як УМК “Заріччя” — 80%.

— Відомо, що на конкурс подавала документи ще одна іногородня компанія.

— Так, це “Балтія-Сервіс” зі Львова. Вона претендувала на лот №2 (колишній ЖЕК №2), а нині УМК “Проскурівська”. Однак її заявку на участь у конкурсі відхилили одразу через неякісну підготовку документів.

— Що наразі чекає УМК “Заріччя”?

— Комунальне підприємство УМК “Заріччя” продовжить своє існування, оскільки має фінансові зобов’язання. Головне його завдання — погашення боргів споживачів, яких нагромадилося 2,5 мільйона гривень. І це при тому, що за минулий рік, завдяки зусиллям нового керівника Сергія Ширяєва, вдалося зменшити суму заборгованості на 1,5 мільйона гривень. Я це кажу для того, щоб споживачі-боржники зрозуміли: боргів ніхто не спише і їх треба погасити. Адже відповідно до законодавства з 1 січня 2019 року на боргові суми нараховуватиметься пеня. В подальшій перспективі є кілька варіантів вирішення долі цього комунального підприємства: перепрофілювання, об’єднання з УМК “Озерна” (колишнім ЖЕКом №7) або ж інші. Але це в майбутньому.

— А як організовуватиме свою роботу “Компанія “ДомКом”?

— Ця компанія зареєстрована в Хмельницькому. На конкурс вона подала відповідні документи щодо наявності трудових ресурсів — трудові угоди. Крім того, одразу після конкурсу керівники зв’язалися з колективом УМК “Заріччя” і запропонували працевлаштування виробничого персоналу комунального підприємства. До речі, в умовах конкурсу місто передбачило вимогу щодо працевлаштування працівників на випадок, якщо їхнє підприємство програє. В компанії є орендоване приміщення виробничої бази. Водночас її керівництво вже направило до влади міста заяву щодо оренди офісного та виробничого приміщення УМК “Заріччя”.

— Досить актуальним є питання зміни тарифів для споживачів.

— Найперше зауважу, що новий Закон “Про житлово-комунальні послуги”, прийнятий у листопаді минулого року, скасував плату за утримання будинку і з 10 червня вводиться нова комунальна послуга, яка називається “послуга з управління багатоквартирним будинком”. Тож тепер хмельничанам потрібно буде сплачувати плату за управління тій компанії, яка обслуговуватиме їхній будинок. Що ж до розміру нових тарифів, то вони дійсно зросли і в деяких будинках навіть удвічі. Але ми вважаємо їх економічно обґрунтованими, бо якби не так, то до участі в конкурсі заявили багато претендентів. А їх не було. Скажу ще одне: плату на управління будинком тепер не встановлює міська влада. Наразі вона затверджена на конкурсі, а всі подальші зміни й коригування відбуватимуться за участю мешканців та управляючої компанії.

— Як співпрацюватимуть споживачі, надавачі послуг та міська влада?

— Компанія, яка надає послуги, — партнер споживачів. Втручатись у їхні взаємини міська влада не зобов’язана, але куратором комунальних підприємств УМК буде й надалі. Що ж до приватної структури, то договір з міською владою підписаний на рік. Якщо за цей час будуть нарікання від споживачів, то міська влада оголосить новий конкурс. Також можливий інший варіант: люди створять, наприклад, ОСББ і самі управлятимуть своїм будинком. Важливо, аби був позитивний результат.

Розмовляла Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *