Культура

Другий “Rock&Buh” уже став міжнародним: найяскравіші миті рок-фестивалю

Три дні, 25-27 травня, територія Молодіжного парку була наповнена позитивними емоціями й драйвовими вібраціями рок-музики. За цей час фестиваль “Rock&Buh” відвідали десятки тисяч хмельничан і гостей міста.

Хоча “Rock&Buh” проводиться лише вдруге, наразі він став наймасштабнішим фестивалем Хмельницького. Крім того, вже зумів отримати статус міжнародного, адже на нього завітали два закордонні гурти — великобританський “Lost Gravity” та білоруський “Akutе”. Значно розширилася географія відвідувачів рок-фесту. Якщо раніше у наметовому містечку переважали гості з районів Хмельниччини, то нині — зі Львова, Харкова, Одеси, Луцька, Києва… Все більше відвідувачів не соромилося приходити у дивних, кумедних костюмах.

Не фестивалі можна було зустріти навіть єдинорогів

Ввечері не було де і яблукові впасти

Ідея організаторів перенести головну сцену в глибину Молодіжного парку виявилася доречною. Впродовж трьох днів переважали мігруючі відвідувачі. Втім ближче до ночі кількість постійних слухачів біля сцени зростала. Люди повністю заповнювали вільний простір. Напевно, найбільше зібралось у п’ятницю, коли виступив легендарний гурт “Воплі Відоплясова”.

Першого дня головну сцену відкрив виступом місцевий гурт “Зворотна дія”. Важкий альтернативний рок хмельничан одразу налаштував слухачів на потрібний настрій.

“Зворотна дія”

Після вже відомого для поціновувачів року гурту на сцені виступили молоді музиканти зі Старокостянтинова — гурт “Сова”. “Сові” лише три роки й помітно, що у неї є перспективи. Хлопці зі Старокостянтинова грають технічно якісну музику, але поки що вони не знайшли якоїсь родзинки.

“Сова”

Після молодого гурту виступили досвідчені вінничани — “The Hypnotunez”. Вони нещодавно запалювали драйвовим поєднанням джазу та року на “Джаз Фест Поділля” у Хмельницькому 11-12 травня. Тоді у їхній музиці відчувалося більше джазу, нині ж — панк-року. Самі музиканти зізналися, що полюбляють виступати у Хмельницькому, адже наше місто їм дуже подобається.

“The Hypnotunez”

Після вінничан виступив уже культовий у нашому місті “Чумацький шлях”. Учасники гурту змогли органічно поєднати у своїй музиці фольк і метал, зробивши її надзвичайно запальною. Крім того, вони вміють себе подати на сцені — фактично музикант у масці цапа з розпилювачем диму став однією з візитівок “Чумацького шляху”. Запальна музика й феєричний виступ — ідеальна формула для фестивалю просто неба.

“Чумацький шлях”

 Під час офіційного відкриття “Rock&Buh” любителів рок-музики привітав міський голова Олександр Симчишин, який зі сцени зізнався у своїй любові до важкої музики.

“Збулася моя давня мрія — Хмельницький отримав власний потужний рок-фестиваль, на який приїжджатимуть гурти й відвідувачі з інших міст і країн. Планували, що “Rock&Buh” будемо проводити раз на два роки. Проте, побачивши минулоріч цю дивовижну публіку, неповторну атмосферу, знав, що він стане щорічним. Хмельницький заслужив на такий фестиваль”, — наголосив Олександр Симчишин.

“Хмельницький заслужив на такий фестиваль”, – Олександр Симчишин.

Завершив перший день фестивалю головний хедлайнер — гурт “Воплі Відоплясова”. Виступ легендарних музикантів був неперевершеним. Він закарбується у пам’яті тисячам відвідувачів “Rock&Buh”. Для них прозвучали й маловідомі, й культові пісні “ВВ”. До речі, напередодні, 24 травня, Олегу Скрипці виповнилося 54 роки. Хмельничани разом із музикантами гурту привітали рок-легенду багатоголосим “Многая літа”. А іменинник віддячив неперевершеним виступом.

“Воплі Відоплясова”

Суботній день фестивалю відкривав доволі молодий гурт “Ангажемент на вівторок” з Павлограда Дніпропетровської області. Вони теж люблять поєднувати фольк з роком, створюючи запальні мотиви.

“Ангажемент на вівторок”

Другим виступив перший закордонний гурт фестивалю — “Akutе” з білоруського міста Могилів. Тріо музикантів характеризують свій музичний стиль як “Disco-Decadence, Death Rock”, тобто “декадансне диско і мертвий рок”. Їхня музика водночас динамічна, пронизлива й сповнена фаталізму. Такі ж їхні тексти. Співають білоруси рідною мовою, але мовного бар’єру не відчувалося. “Akutе” вже один із найвідоміших рок-гуртів у себе на батьківщині. Завдяки “Rock&Buh” він також стане відкриттям для багатьох хмельничан. Одну з пісень “Калi б я застауся з табой” музиканти написали після трагічних подій Революції гідності.

 “Akutе”

Також на “Rock&Buh” виступив ще один культовий хмельницький гурт “Stanza”, якого надзвичайно тепло зустріли глядачі. Нещодавно в музикантів були світлі й темні смуги в житті. Так, у лютому “Stanza” випустили новий альбом “Крилами”. А ось на початку травня репетиційну базу гурту пограбували. Зловмисники винесли цінну апаратуру, гітари, синтезатори й навіть сумки та чохли для інструментів. На жаль, грабіжників так і не знайшли. Втім це не завадило учасникам “Stanza” подарувати відвідувачам фестивалю якісну музику й позитивні емоції.

“Stanza”

Завершили другий день “Rock&Buh” молоді, але дуже популярні в Україні київські гурти “Detach” і “Антитіла”. Перший запалював публіку важким альтернативним металом, другий — ніжним поп-роком.

“Detach”

У неділю велику сцену відкривав луцький гурт “Мотанка”, який, напевно, став справжнім відкриттям для відвідувачів фестивалю. Музиканти теж вдаються до поєднання важкого металу й фольку. Проте їхню музику важко назвати запальною та веселою, вона доволі темна, загадкова й гіпнотична. Виступ музикантів з Луцька нагадував язичницьку містерію. На сцені вони розмістили ідола, розвісили ляльки-мотанки, розкидали зілля.

“Мотанка”

Далі на сцену завітали гості зі столиці Великобританії “Lost Gravity”, які подарували слухачам справжній англійський хард-рок. До речі, “Lost Gravity” зазвичай виступає у пабах, а “Rock&Buh” став їхнім першим фестивалем просто неба.

“Lost Gravity”

Після скаженого драйву лондонського року лагідну музику в супроводі камерного оркестру подарував місцевий гурт “Krut”. Музика Марини Круть — це щось особливе. Вона вже стала улюбленицею багатьох хмельничан. Хоча роком це важко назвати, проте ліричною родзинкою фестивалю її виступ таки став.

“Krut”

Напередостанок поп-рок зіграв надзвичайно популярний київський гурт “Фіолет”, розривними композиціями вони запалювали публіку. А завершив цьогорічний фестиваль гурт, який став культовим не лише в нашому місті, а й далеко за його межами — хмельничани “Мотор’ролла”.

“Фіолет”

Усі три дні, крім головної сцени, працювала мала. Там лунала електронна й акустична музика, під яку можна потанцювати або відпочити. Зокрема, свою музику дарували ді-джеї і гурти “Zoin”, “Boyar”, “Zapaska”, Віка “Забавка”…

“Zoin” 
Віка “Забавка”

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *