Культура

Два дні нестримної музики на “Джаз Фест Поділля”

У п’ятницю та суботу, 11-12 травня, у Хмельницькому вирував “Джаз Фест Поділля”. Музиканти з різних куточків країни показали строкате різноманіття джазу, подарувавши відвідувачам море позитиву.

Фестиваль уперше стартував у 2005 році. З того часу він проводився за підтримки міської влади раз на два роки. Проте через анексію Криму і початок війни на сході України хмельницький джазовий фестиваль призупинили й повернули лише у 2016-ому. Нині ж “Джаз Фест Поділля” проводиться вп’яте. Відповідно ювілейний фестиваль став найбільш масштабним, залучив чимало виконавців з різних куточків країни.

“Джаз у нас не має великого кола поціновувачів, але завдяки проведенню таких фестивалів хочемо, щоб усе більше хмельничан слухало справжню музику. Крім того, переконані, що подібні заходи приваблюватимуть у місто більше туристів, — розповідає міський голова Олександр Симчишин. — Ми не робимо фестивалі заради фестивалів, для нас важливий виховний момент. Намагаємося нести якісний культурний продукт у маси. Навіть, якщо б не був міським головою, все одно відвідав би цей фестиваль,і точно прийшов би на виступ “Танок на майдані Конґо”, який почав слухати ще в школі. Особливо цікаво почути їх джазову програму. Думаю, це родзинка нинішнього фестивалю”.

Виступ Хмельницького муніципального естрадно-духового оркестру і Дарини Коневеги.

“Джаз Фест Поділля” проходив на двох локаціях — більшій біля кінотеатру ім. Т.Шевченка і біля ТЦ “Дитячий світ”, де на малій сцені виступали місцеві колективи. Так, у п’ятницю біля “Дитячого світу” свою музику присутнім дарували Big-Band дитячої школи мистецтв і гурт “Експромт” дитячої музичної школи №2.

Офіційне відкриття фестивалю розпочалося на сцені біля кінотеатру виступом Хмельницького муніципального естрадно-духового оркестру, який є співзасновником “Джаз Фест Поділля”. Хмельницькі музиканти одразу задали присутнім справжній ритм джазу. Деякі відвідувачі під запальну музику оркестру пускалися в танок. Особливо варто відзначити чудове виконання солістів Дарини Сохрякової, Дарини Коневеги та Павла Дасюка.

“Квартет Олексія Пєтухова” показав ніжніший, романтичний різновид джазу.

Спокійніший, більш романтичний джаз грав “Квартет Олексія Пєтухова” з Одеси. Це стало своєрідною підготовкою до виступу хедлайнера фестивалю — гурту “Танок на майдані Конґо” з програмою “Jazzy”.

За словами самих музикантів, “Jazzy” з’явилася ще у 2003 році як джазове переосмислення хіп-хоп пісень гурту. З того часу вона відточувалася і нині є справжнім ексклюзивом, адже пісні з неї гурт не виконує на звичайних концертах, а грає разом з джазовим оркестром лише кілька разів на рік.

“Я завжди говорив Фоззі (Олександр Сидоренко, учасник гурту — авт.), що джаз — це особлива тєма, потрібно викладатися наповну, щоб грати цю музику. До того ж для нас Хмельницький особливе місто, яке ми дуже любимо, — розповідає Олег Михайлюта, він же Фагот. — Нині програма “Jazzy” — ексклюзив не лише для Хмельницького, а й для нашого гурту, адже цього року ми граємо її вперше. До речі, джаз — це завжди імпровізація, тому кожен виступ є неповторним”.

Виступ ТНМК надовго залишиться у пам’яті відвідувачів фестивалю.

Саме словом “неповторний” можна назвати виступ гурту “Танок на майдані Конґо”. Джазове переосмислення класичних пісень гурту зарядило присутніх енергетикою цього стилю музики. Хіп-хоп розчинився у джазі, став витонченішим, але не менш динамічним. Музиканти не соромились імпровізувати, щоб досягти найвищого градусу напруження. Тому виступ ТНМК надовго залишиться у пам’яті відвідувачів фестивалю.

Другий день об’єднав ще більшу кількість музикантів. Фактично ще перед початком концертної програми хмельничани могли скуштувати кави з гігантської турки. Її поставили посеред фуд-корту, розташовуваного неподалік головної сцени. Там на відвідувачів фестивалю, окрім кави, чекали майстер-класи від кращих барист міста, солодощі і багато цікавих сюрпризів.

На вулиці Проскурівській в рамках фестивалю встановили гігантську турку.

Концертна складова традиційно розпочалася на малій сцені. Там виступили “Проскурів-Сіті Бенд” Хмельницького музичного коледжу ім. В.Заремби й гурт “Free Jam”. Місцеві молоді виконавці показали, що грають майже на рівні іменитих гостей.

Другого дня велику сцену відкрив естрадний оркестр головного управління Національної поліції в Хмельницькій області, показавши, що не лише можуть охороняти правопорядок і ловити злочинців, а й грати запальний джаз.

Виступ “Free Jam” на малій сцені.

Класику джазу 50-х років минулого століття подарував київський гурт “Ofer Jazz Bend”. Хмельничани не соромилися танцювати біля сцени. Зовсім інший джаз презентувала одеситка “Julinoza”. Певно, її виступ можна назвати найбільш незвичною музикою цьогорічного “Джаз Фест Поділля”. Вона була водночас запальною, гіпнотичною і романтичною — справжнє відкриття для меломана.

Не менш цікавими виявилися виступи “The Hypnotunez” (Вінниця) і “Volga:funk” (Київ). Останні показали, як можна поєднувати два, на перший погляд, різні стилі музики — джаз і фольк.

Виступ “Julinoza”, певно, можна назвати найбільш незвичною музикою цьогорічного “Джаз Фест Поділля”.

Закінчився фестиваль у гастрономічному пабі “Hot club”. Там пройшов джейм-сейшен, в рамках якого раніше незнайомі музиканти могли об’єднуватися у колективи й разом поімпровізувати.

Наразі “Джаз Фест Поділля” можна називати одним із найяскравіших фестивалів Хмельницького. Наступного разу він повернеться у 2020 році. Проте не варто засмучуватися: вже 25-27 травня на території Молодіжного парку на хмельничан і гостей міста чекає рок-фестиваль “Rock&Buh”.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *