Культура

Артем Ромасюков: “Джазові фестивалі підкреслюють високий культурний рівень міста”

Травень обіцяє бути багатим на фестивалі. Вже у п’ятницю на жителів і гостей міста чекає непересічний фестиваль — “Джаз Фест Поділля”, на якому виступлять музиканти місцевого і національного масштабів. Про найцікавіші події травня з читачами “Проскурова” поділився начальник міського управління культури та туризму Артем Ромасюков.

 

— Артеме Євгенійовичу, чим здивує цього тижня п’ятий “Джаз Фест Поділля”?

 

— Перший фестиваль джазу став для мене знаковим. Він мав, окрім концерту, конкурсну складову. Тоді мені, студентові Хмельницького музичного училища, пощастило виступити на ньому.

Нині ж маємо вже п’ятий “Джаз Фест Поділля”, який стане найбільш масштабним і зірковим. Це дозволить максимально розширити аудиторію відвідувачів фестивалю. Так, хедлайнером вирішили обрати відомий гурт “Танок на майдані Конґо”, який у багатьох людей асоціюється не з джазом, а з хіп-хопом і роком. Ми ж хочемо презентувати хмельничанам їх джазову програму.

Фото зі сторінки”ТНМК” у Facebook.

Фестиваль складатиметься з двох локацій — великої сцени поблизу кінотеатру ім. Т.Шевченка та малої біля ТЦ “Дитячий світ”. Концерти на них чергуватимуться.

У п’ятницю біля “Дитячого світу” виступатимуть Big-Band дитячої школи мистецтва і гурт “Експромт” дитячої музичної школи №2. Другого дня ж свою музику подарують “Проскурів-Сіті Бенд” Хмельницького музичного коледжу ім. В.Заремби та місцевий гурт “Free Jam”.

Офіційне відкриття фестивалю відбудеться 11 травня о 19.30 біля кінотеатру ім. Т.Шевченка. Там виступлять Хмельницький муніципальний естрадно-духовий оркестр, одеський колектив “Квартет Олексія Пєтухова” і “Танок на майдані Конґо”. Субота на великій сцені буде вкрай насиченою. Розпочне суботній вечір естрадний оркестр головного управління Національної поліції в Хмельницькій області. З традиційним джазом відвідувачів познайомить київський гурт “Ofer Jazz Bend” (Київ), а далі розважатимуть “The Hypnotunez” (Вінниця) і “Volga:funk” (Київ).

Однією з родзинок другого дня фестивалю стане виступ молодої виконавиці з Одеси “Julinoza”. Її альтернативний джаз особливо має сподобатися молоді.

Крім того, після виступу “Ofer Jazz Bend” хореографи Інна Зайченко і Дмитро Мостовий проведуть інтерактивний танцювальний майстер-клас із соло джазу. Цей вид сучасного танцю не надто поширений в Україні. На щастя, він представлений не лише у Києві чи Харкові, а й у нашому місті. Тому такий майстер-клас це унікальний досвід. Вже платний майстер-клас для охочих у стінах дитячої музичної школи №1 проведе Олексій Пєтухов. Його вартість складає 50, а для вихованців місцевих музичних навчальних закладів — 20 гривень.

Фото зі сторінки “Julinoza” у Facebook.

— “Джаз Фест Поділля” щороку стає все масштабнішим. Не ставите амбітну мету конкурувати з аналогічними фестивалями Львова чи Одеси?

 

— Фактично ми вже з ними конкуруємо. Головна наша перевага — фестиваль безкоштовний, але його наповнення не поступається іншим великим джазовим фестивалям України. До того ж він проходить під відкритим небом, тому послухати гарну музику можуть не лише меломани, а й випадкові перехожі.

Спілкуючись із музикантами, помічаю, що хмельницькими фестивалями все більше цікавляться в інших містах. Тому думаю, що “Джаз Фест Поділля” відвідають гості з різних куточків країни. З кожним роком кількість таких відвідувачів лише зростатиме.

Джазові фестивалі надзвичайно важливі для будь-якого міста — вони підкреслюють його високий культурний рівень.

 

— А які ваші улюблені виконавці? Кого порадите послухати хмельничанам?

 

— Гарних виконавців надзвичайно багато. Дуже люблю Боббі Макферріна і Чика Коріа. А Луї Армстронг та Елла Фіцджеральд — це однозначно класика, яку має почути кожен. Втім є чимало класних сучасних виконавців, які експериментують із джазом, вносять у нього нові тенденції. Наприклад, “Julinoza” на фестивалі презентує власне бачення джазової музики.

“Джаз Фест Поділля” покликаний зацікавити цим видом музики людей, які ніколи ним не захоплювалися. На фестивалі можна почути й класичний джаз, авторські стилі, цікаві поєднання з фольк-музикою… Тобто кожен відвідувач у цьому різноманітті стилів зможе знайти щось для себе, відкрити нових виконавців і отримати море позитиву.

 

— Від джазу до року: яким буде цьогорічний “Rock&Buh”?

 

— Рок-фестиваль триватиме не два дні, а три — з 25 до 27 травня на території Молодіжного парку. Також на ньому з’явиться нічна сцена.

Головним хедлайнером, який виступить першого дня стане легендарний гурт — “Воплі Відоплясова”. Думаю, виступ цього “зубра” українського року однаково сподобається і молоді, й старшому поколінню, яке виросло на класиці рок-н-ролу. Далі у нас гратимуть молоді, але популярні в Україні “Антитіла”, “Фіолет”, “Detach”.

Фото зі сторінки “Воплі Відоплясова” у Facebook.

Традиційно виступатимуть хмельницькі гурти, які грали під час минулорічного фестивалю. Проте цього разу ми вирішили зробити цікаве нововведення — за Google-формою відбираємо п’ять гуртів зі всієї України. Таким чином хочемо відкрити нові таланти, які можуть принести свіжі віяння у вітчизняну рок-музику. Ці гурти виступатимуть безкоштовно, їм проплатимо лише дорогу, харчування й проживання у Хмельницькому. Нині вже маємо 151 заявку.

Це свідчить про те, що перший “Rock&Buh” став відомим не лише у Хмельницькому, а й в Україні. Він має низку переваг — проводиться у самісінькому центрі міста на мальовничій природі ще й вхід безкоштовний. Щоправда, цього разу перенесемо сцену в глибину Молодіжного парку до бетонних плит, де є набагато більше місця.

 

— Тобто ви й надалі намагаєтеся відкривати нові таланти, але тепер не лише місцеві, а й українські?

 

— Фактично це одне із завдань фестивалю. На минулорічному “Rock&Buh” відкрили декілька цікавих хмельницьких рок-гуртів, які тепер запрошуємо до участі у загальноміських заходах. Таким чином прагнемо підтримати молодих виконавців.

Думаю, що серед тих 151 гурта є й чимало місцевих. Втім для нас головне — талант, свіжість звучання та якість виконання. Можливо, навіть вдасться відкрити новий жанр рок-музики.

Виступ гурту “Синтез DNK” – одного з відкриттів минулорічного фестивалю “Rock&Buh”.

 

— Крім великих фестивалів, травень має ще чимало цікавих заходів. Розкажіть про них.

 

— Найперше, відкриття туристичного сезону, яке збігається з другим днем джазового фестивалю. Відтак підготували низку цікавинок. Зокрема, історичний квест та віртуальну екскурсію містом, парад живих скульптур “Видатні постаті Проскурова-Хмельницького” й авторські інтерактивні лекції “Подорож містом у просторі та часі”.

У неділю, 13 травня, на майданчику біля кінотеатру ім. Т.Шевченкап святкуємо День матері.

23 травня відзначаємо День Героїв. У його рамках відбудеться урочисте відкриття пам’ятної дошки Романа Шухевича й концерт біля кінотеатру ім. Т.Шевченка за участю гуртів “Широкий лан” (Калуш) і “Веремій” (Київ). А далі готуємося до медового фестивалю.

 

 

— Незабаром відкриття туристичного сезону. Чим, на ваш погляд, Хмельницький може привабити туристів?

 

— Розуміємо, що важко ламати стереотипи, що у нашому місті немає, на що подивитися. Насправді ми маємо багато родзинок навіть в архітектурі. Повторюю як мантру: якби ми придивлялися до навколишніх історичних будинків, побачили б унікальність кожного з них. Відкриття туристичного сезону має про це розповісти. Але найперше орієнтуємося на подієвий туризм. Саме цікаві заходи приваблять гостей з інших міст, ми ж маємо показати їм Хмельницький під новим кутом зору.

 

Розмовляв Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *