Соціум

Остання криївка: на Хмельниччині знайдено криївку з архівами УПА

Мабуть, символічно, що причетні до історії пошуку цього архіву та місця розташування схрону та криївки ОУН-УПА, віднайдених нещодавно на Старокостянтинівщині, саме у дні відзначення 73-річчя Перемоги над нацизмом вирішили поділитися інформацією про свою знахідку з широкою громадськістю. Хоча відомо, що українські повстанці після перемоги антигітлерівської коаліції далі продовжили свою нерівну і героїчну боротьбу з комуністичним режимом, проте беззаперечним є їх внесок і у розгром німецького нацизму. Тож  прес-конференція, яка відбудеться в п’ятницю в приміщенні обласного літературного музею, куди два тижні тому з ініціативи його директора, письменника Василя Горбатюка було доставлено цей архів, буде присвячена багатьом фактам боротьби ОУН-УПА, яка тривала на теренах нинішньої Хмельниччини ще на початку 1950-х років. Про це переконливо свідчать документи з віднайденого архіву. Серед антисталінських, антикомуністичних листівок, інших документів та артефактів, звертав на себе увагу пожовклий повстанський журнал “Хрін”, датою випуску якого був 1951 рік…

Пожовклий повстанський журнал “Хрін”.

Мені пощастило разом із Василем Горбатюком зустрітися зі старокостянтинівськими краєзнавцями Василем Поліщуком, Сергієм Ляховецьким та Володимиром Бершацьким, які передали нам ці безцінні історичні реліквіі, віднайдені ними на початку квітня в урочищі Жеребки біля села Підгірного. Досі про молочні бідони (найчастіше саме їх повстанці використовували з цією метою) з подібними архівами доводилося лише читати, а тут доля подарувала можливість, образно кажучи, власноруч доторкнутися до історії. А вже минулого четверга разом із письменником Петром Малішем з допомогою депутата Хмельницької міської ради Богдана Міхняка, який особисто взяв на себе клопоти з доставки нас у Підгірне, ми у супроводі працівників Шепетівського відділення СБУ вивчали місцевість безпосередньо в урочищі Жеребки. До речі, пошуки схрону з архівом були доволі ризикованою справою для пошуковців, адже їм тоді довелося звертатися за допомогою до саперів-еменесників, які розмінували навколо схрону з архівом понад десяток мін та гранатну розтяжку. Тож і того дня Василь Поліщук продовжував працювати у лісі з металошукачем. Ми ж хотіли віднайти місце, на яке вони натрапили раніше, де найймовірніше розташувалася базова криївка повстанців, що після тривалих пошуків нам таки вдалося зробити.

У цьому бідоні зберігався архів українських повстанців.

Отже на мапі національно-визвольних змагань, пов’язаних з героїчною боротьбою за власну державність в нашім краї, віднині з’явилося ще одне знакове місце, яке найближчим часом потребуватиме уважного вивчення істориками, краєзнавцями, адже вже є ряд версій щодо приналежності цього архіву конкретному підрозділу УПА. Та нині найперше треба надати допомогу колективу обласного літературного музею із музеєфікацією віднайденого архіву, подумавши заразом і про меморіалізацію цих пам’ятних місць на Старокостянтинівщині.

І ще одна символічна і не менш героїчна сторінка цієї історії: на фронтоні початкової школи села Підгірне привертає увагу меморіальна дошка землякові Олегу Майстришину, який героїчно загинув у червні минулого року вже на нинішній російсько-українській війні. Погодьтеся, такі події мають очевидну історичну тяглість, як і патріотичні традиції в цих краях…

Богдан ТЕЛЕНЬКО

(Спеціально для “Проскурова”)

Фото автора

Р. S. Презентація знайденого повстанського скарбу та прес-конференція відбудуться 11 травня в приміщенні обласного літературного музею за адресою: вул. Грушевського, 68. Початок о 10.00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *